Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Индустрията на биопринтирането тепърва ще се популяризира

Медицината все повече ще прилага 3D принтирани човешки тъкани, посочи Спас Керимов от стартъпа Printivo

гледано: 1441   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Индустрията на биопринтирането все още е в своето начало. Тепърва започва да се издига по кривата, където да добива много популярност и инвестиции. Все още не се е матуризирала като индустрия, за да се разберат основните ѝ проблеми и преимущества.

Още по темата

Това коментира Спас Керимов, Printivo, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Printivo е български стартъп, който се занимава с принтирането на 3D човешки тъкани, като в момента компанията разполага с биопринтер и биомастило, които не комерсиализират.

Според Керимов идеята е претърпяла промяна при изграждането на бизнес модела, като фокусът на компанията е да превърне в успешен продукт принтиране на човешка костна тъкан.

Той поясни, че към момента, за да бъде една тъкан годна и използваема, трябва да преживее 30 дни в изкуствени лабораторни условия, като досега успяват да поддържат подобни конструкти живи до седем дни, като амбицията е да се увеличи периодът.

Експертът напомни, че тези тъкани имат огромно приложение в много индустрии.

“Всички индустрии, занимаващи се с биомедицински изследвания, имат нужда от тях. Всички клиники, които се занимават с рекунструктивна хирургия, всеки, който се занимава с живи структури, пациенти, лекарства, козметика, перилни препарати и всичко, което се докосва до човека, има нужда от подобни тъкани“, посочи Керимов.

Той сподели, че е много трудно да се намери екип, който да бъде вдъхновен и да споделя една идея.

“След няколко неуспешни опита за сформиране на такъв екип, сега той е поливалентен. Състои се от биотехнолози, инженери, студенти по медицина, химици, дентални медици, лекари, информира Спас Керимов и обясни, че биопринтирането е пресечна точка на много процеси и е доста сложно да бъде разбрано само от един тип специалисти.

Според него в България е “трудно да привлечеш някой, който да прави просто наука и да се чувства удовлетворен от това”, и посъветва да се създадат условия, за да са мотивирани младите учени да работят в страната ни.

Повече по темата вижте във видео материала.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
това е една от технологите на бъдещето, още преди 4-5 години прочетох за такива старт-ъпи по щатите, но после им загубих дирята ... трябва пак да се поровя да видя до къде са стигнали !

Още от Bloomberg TV
Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка