IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите ще търсят по-приемливи нива на доходност през 2020 г.

Банковият сектор в Европа и доларът ще бъдат във фокуса на инвеститорите тази година, смята финансов анализатор

16:05 | 12.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията в Близкия изток е движещата сила зад пазарите тази седмица. Те реагираха със спадове и инвеститорите се преориентираха към по-нискорисковите активи след убийството на иранския генерал Касем Солеймани и атаките на Иран срещу американски военни бази в Ирак.

След изказването на американския президент Доналд Тръмп в сряда инвеститорите изглежда се успокоиха и капиталовите пазари мигновено възстановиха натрупаните загуби. Всичко това показва, че инвеститорите може би ще търсят по-приемливи нива на доходност през 2020 г. Това каза финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Ваньов разговорите за рецесия, които белязаха 2019 г., вероятно ще отшумят през настоящата година.

„Интересно е какво ще се случи през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. с оглед на предстоящите президентски избори в САЩ“.

Според госта търговските войни няма как да останат извън фокуса на пазарите и през 2020 г. Той отбеляза, че американският президент Доналд Тръмп изглежда готов да смекчи тона към Китай, имайки се предвид и очакваното подписване на фаза едно от споразумението между двете най-големи икономики в света по-късно този месец.

„Едва ли ще се постигне окончателно търговско споразумение между Вашингтон и Пекин до изборите в САЩ, но при подаването на добри условия може да се премине към фаза две от преговорите“.

Ваньов коментира и кои ще са най-интересните сектори за следене през настоящата година.

„В банковия сектор, особено този в Европа, имаше много преструктурирания на почти всички гиганти, сериозно намаляване на разходите и освобождаване на персонал през 2019 г. През тази година може би донякъде трябва да видим резултатите от тези промени“, посочи той.

Анализаторът добави, че цената на американския долар също ще бъде във фокуса на инвеститорите на фона на множеството прогнози, че валутата ще поевтинява през 2020 г.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още