Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Йордан Божилов: Около корейската криза наблюдаваме безпрецедентно говорене

Самото въоръжаване, самата заплаха, могат да предизвикат много сериозно разместване в пластовете в Азиатско-тихооканския регион, казва експертът

Йордан Божилов: Около корейската криза наблюдаваме безпрецедентно говорене

Йордан Божилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около корейската криза в последно време ставаме свидетели на едно безпрецедентно говорене и заплахи за използване на сила, и то на ядрено оръжие, което е в разрез с всички международо-правни норми. Това говорене не е прецедент, виждаме го от много години и то ще се нормализира.

Това коментира Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Въпросът е какво ще направи оттук нататък международната общност. От много години Северна Корея разработва ядрено оръжие, разработва и ракети, които да оборудва с това оръжие, като явно има технически напредък. Това е в разрез с договора за неразпространение на ядрено оръжие и договореностите за неразвитие на ракетни технологии“, каза още Божилов.

„Не вярвам, че Северна Корея ще използва ядрено оръжие. Но самото въоръжаване, самата заплаха, могат да предизвикат много сериозно разместване в пластовете в Азиатско-тихооканския регион“, посочи той.

„Преди всичко ще сме свидетели, както заяви президентът Тръмп, на едно по-засилено американско присъствие в региона, насочено към защитата на съюзниците на САЩ като Южна Корея и Япония. Това ще направи Китай много по-нервен, а, както знаете, има сериозни диспути между Пекин и Вашингтон. Това пък от своя страна може да предизвика засилване на военното присъствие на Китай в региона, което пък ще изнерви Япония и може да доведе до нова ескалация на напрежението“, коментира Божилов. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Радина Колева

Коментари (2)

1
 
8
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Северна Корея не е пдписала договора за нерапсространение, така че той не ги касае. САЩ е подписала договора и същевременно разполага своите ядрени оръжия на територията ма няколко други натовски държави, включително и в нестабилната турция.
2
 
9
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Данчо, след обесването на Садам и издевателското убейства на Кадафи стана ясно за всички , че който не притежава собствено ядрено оръжие е потенциален клиент с подобна съдба .Нима за Израел , Пакистан, ЮАР ,Индия има решение на СС на ООН да бъдат включени в списъка на ядрените държави, но въпреки това притежават собствени ядрени потенциали и никой не ги заплашва, защо ли??

Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига