Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

IPO-то на стартъпа за споделени пътувания Lyft беше очаквано, но и надценено

Конкуренцията и ценовата войнас с Uber може да погуби Lyft, прогнозира Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток"

IPO-то на стартъпа за споделени пътувания Lyft беше очаквано, но и надценено

Снимка: Архив Ройтерс

IPO-то на американската компания за споделени пътувания Lyft беше много очаквано, но и надценено. Това коментира Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„IPO-то беше надценено. Технологичният стартъп Lyft, който е основен конкурент на Uber в САЩ, изглежда много привлекателно и беше маркетиран като такъв. Споделеното пътуване е нишов сегмент. По този начин се създава нова индустрия и се привлича голяма част от дела на таксиметровите шофьори", посочи експертът.

Той е на мнение, че проблемът на Lyft е в техния бизнес модел. Според Чаушев той не е достатъчен да генерира необходимата печалба.

„Агресивната експанзия на Lyft става чрез субсидиране на шофьорите и предоставяне на купони на пътниците. Колкото повече се разраства компанията, толкова повече се увеличават разходите заради купоните за шофьори. Евентуална печалба може да не видим в близките 5-6 години", смята дилърът и отбеляза, че за миналата година . Lyft е на загуба от 911 млн. долара, която се увеличава пропорционално с развитието на бизнеса.

Ивайло Чаушев припомни, че Uber и Lyft са в голяма конкуренция.

"Uber и Lyft притежават 98% от пазарния дял на споделените пътувания в САЩ. Те са в непрекъсната конкуренция и ценова война. Компаниите ще държат цените ниски, за да са конкурентни, докато едната фирма не издъхне, убеден е той. – Uber ще привлече част от капитала, който е инвестиран в Lyft. За Uber и Lyft е изключително важно да имат много шофьори, за да може клиентите да чакат възможно най-малко при поръчка на кола.”

Вижте видео материала с целия разговор с Ивайло Чаушев.

гледано: 2553   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Експерт: До 2024 г. цените на електромобилите ще се изравнят с тези на петролните коли