Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

IT експерт: Трябва да сме по-критични към информацията в интернет

Започва сериозен дебат за регулациите на изкуствения интелект, посочи Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност

IT експерт: Трябва да сме по-критични към информацията в интернет

Снимка: Pixabay

Още по темата
Досега европейските държави пренебрегваха развитието на изкуствения интелект в сферата на сигурността и отбраната. От няколко години обаче започва по-задълбочено осмисляне на тези проблеми и неформалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз в Хелзинки е част от този процес. Тя няма да вземе решения, но поставя основите на дебат, каза Йордан Божилов, председател на "Софийски форум за сигурност" и програмен мениджър на програми "Черноморски регион" и "Югоизточна Европа", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Много анализатори свързват новата революция във военното дело именно с навлизане на изкуствения интелект, отбеляза експертът.  Той напомни, че в граждански сфери като здравеопазване, комуникации, дори Google Translate, широко се използва изкуствен интелект.

Божилов посочи, че изкуственият интелект поставя и въпроси за обработката и анализа на големи масиви от данни (т.нар. big data), може да се самообучава и да взима и решения. “В тази връзка възникват и въпроси от правно и етично естество, доколкото правото регламентира действия и решения на хора, и засега е неприложимо към изкуствения интелект”, коментира IT специалистът.

Според него САЩ, Великобритания, Израел, Китай и донякъде Русия са много напред в използването на изкуствен интелект в армията и отбраната си.

“Европейските държави изостават и в модернизацията на конвенционалните си сили, както и в изкуствения интелект, е мнението на Йордан Божилов. – Американската армия използва много силно изкуствен интелект за защита на информацията, в автономните бойни системи, в сферата на антитероризма.”

Йордан Божилов даде и други примери за приложение на изкуствения интелект.

"Facebook също широко използва изкуствен интелект – когато пишем пост, той минава през обработка и проверка, с цел да не се позволява разпространение на терористична пропаганда. Изкуствения интелект може да се използва от недобронамерени хора и организации за обработка и моделиране на фалшиви новини, но може да се използва успешно и срещу тях. С изкуствен интелект може да се моделира видео, което например да сложи в устата на бившия президент на САЩ Барак Обама думи, които той никога не би казал", твърди експертът.

Божилов съветва хората да са много по-критични към информацията, която виждат в интернет.

Киберсигурността е сфера, в което трябва да се вложи много. Много пробиви стават заради неспазване на елементарни правила, убеден е IT специалистът. – Фалшивите новини се генерират с цел хората да „кликнат“ и да видят каквото ги е заинтересувало, но зад тази фалшив новина често има прикачен малуер, зловреден софтуер. До този момент се считаше, че изкуствения интелект е в сферата на науката, но той де факто ще промени много неща в бъдеще.”

Йордан Божилов цитира изследване, според което до 20 години около 50% от сегашните работни места в САЩ ще изчезнат и ще бъдат заменени с нови. “Затова от сферата на науката и бизнеса следва да се отиде в сферата на регулациите и да се помисли за адекватни действия и правна рамка, за да се посрещнат тези предизвикателства”, заяви той.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

гледано: 2988   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
5
 
8
Hahoto до: ivailojelyazkov
преди 2 години
Няма профилна снимка
Виждам, че на аватара си си сложил своя снимка пред часовниковата кула в Кремъл. Убавец си ти, да знаеш и точно толкова умен! :))
2
 
2
 
7
khao до: ABBA
преди 2 години
Няма профилна снимка
знам, ти реално си един от примерите за които говоря !
2
 
2
 
6
khao до: ivailojelyazkov
преди 2 години
Няма профилна снимка
да, аз като отговорен гражданин исках и сигнал да пусна ... но мазния не издаде в кое училище преподава... родителите надали знаят какъв расист им уврежда децата !
2
 
2
 
5
ABBA до: khao
преди 2 години
Иначе си прав, в 10-ката.Но за медиите какво? Дъждец вали?
2
 
3
 
4
ABBA до: ABBA
преди 2 години
Който и кран да завъртиш,оттам теква англосаксонско мислене и манталитет.Или Кремъл е виновен?А, да, извинявай, че попитах - развалих ти матрицата на тАлавизора.

Още от Bloomberg TV
Стоилко Апостолов: Нужен е ясен бюджет за прехода към екологично земеделие