IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще е принудена да спасява банковия си сектор, смята експерт

Европейските правила ще бъдат нарушени пред опасността от дългова криза, коментира банков консултант

18:08 | 13.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Италия ще бъде принудено да се намеси и да спаси банковия си сектор. Това е изводът, който се прави от все повече европейски специалисти, които наблюдават развитието на банковата криза в средиземноморската държава.

„Мисля, че ще са принудени да го направят“, коментира Пеер Стайнбрюк, консултант в ING-DIBA пред Bloomberg TV.

Според него „никой няма достатъчно въображение, за да си представи какво би се случило, ако продължат банковите проблеми за италианските пазари“.

„Никой не знае какви са каналите за „заразяване“ на другите банки в Европа“, коментира Стайнбрюк, визирайки затрудненията на италианската банка Monte dei Paschi di Siena.

Той напомня, че европейските правила забраняват подобна намеса, но „другото решение е да се изправим пред риск, който никой не иска да поема".

„Необходимо е тези италиански банки, а и други кредитни институции в Европа да бъдат спасени. Аз работя за ING и затова не мога да спекулирам по отношение на други банки, но въпреки това смятам, че трябва да предприемем решителни мерки за стабилизиране на италианските финансови институции“, посочва консултантът.

На въпрос дали ЕС може да навлезе в следващата дългова криза, защото в отчетите на тези банки има необслужвани кредити за десетки милиарди долари, а при някои от тях съотношението цена/ счетоводна стойност е по-ниска от 0,1%, Пеер Стайнбрюк е категоричен, че „този проблем не може да се реши с набирането на капитали“.

По думите му това е обратната страна на монетата – огромни дългове както на компании, така и на частни лица, и ако Италия реши да организира спасяване на банките, това ще окаже значително влияние върху доходността по италианските облигации.

„Това ще има огромни последици върху ситуацията с дълговата криза в Европа, предупреди консултантът, който съветва да се намери европейско решение на проблема.

Какви са грешките, допуснати при създаването на ЕС, коментирани от Пеер Стайнбрюк, можете да разберете от  видео материала от предаването Bloomberg Markets: European Open!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
ха ха на края някои трябва да плати плюскането 4и4о ви гаргамел драги си дрьпна 4ергата приказката изгори за да светиш в слу4ая с банка Monte dei Paschi di Siena. е единти4ен все някога идва и този момент про4истване от гнилите ябьлки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
При 132% държ.дълг и около 40% лоши кредити на банковата система Гърция е детска играчка - репетиция,загряванеОбяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО ако се вземат точно определени мерки и се инвестира в правилните неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още