Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Юлиян Попов: Малките модулни реактори засега са фантазия

Тази технология първо трябва да се докаже в икономическа среда, смята експертът

гледано: 2255   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Малките модулни реактори и тяхното приложение в България засега е фантазия, каза Юлиян Попов, съветник в Европейската климатична фондация пред Bloomberg TV Bulgaria. Сериозен разговор за тях може да има, едва когато се докажат в икономическа среда, извън Китай и Русия, смята експертът.

Вероятно това ще стане в периода 2030-2040 година, тоест страната ни може да обмисли подобна технология едва през 30-те години на този век.

Още по темата

Преди ден Франция обяви мащабен план за зелен преход в размер на 30 млрд. евро, като 1 млрд. евро ще бъде отделен за малки модулни реактори. Но според Попов тази сума е нищожна и просто означава, че страната ще "поддържа своята компетентност" в тази насока.

Ядрената енергия е нисковъглеродна, но е скъпа и отнема време за изграждането на централи, подчерта още Попов."Тя изигра много важна роля в енергийния микс на ЕС и по цял свят. Въпросът за мен е чисто икономически - може ли тя да бъде конкурентоспособна на технологиите, които се развиха в последните 10 години", поясни той.

Попов призна, че ядрената енергетика е надеждна и без емисионна, но посочи, чео цената е висока. АЕЦ "Козлодуй", която произвежда най-евтината електроенергия у нас, е строена преди години, преди влизането в сила на много регулации.

Според него нова мощност би произвеждала електроенергия на цена от 100 евро за мегаватчас, което в този момент е добро ниво, но след края на зимата тази централа би работила на загуба.

Какво каза още Юлиян Попов по повод баланса на енергийните пазари и въглищните централи в България можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Деляна Петкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Пламен Цонев: Не само скъпият ток е проблем за текстилната индустрия