IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Изчерпани са инструментите, които влияят на политиката по доходите

Нужна е административна регулация, която да задължи работодателите да плащат повече за по-квалифициран труд, каза експертът

10:51 | 16.06.16 г. 7
<p>
	Иван Нейков. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Иван Нейков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Липсата на достатъчно инструменти, които да влияят на политиката на доходите от страна на държавата, вече започва осезаемо да се усеща и да пречи на развитието на пазара на труда. Това обясни Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Нейков инструментите, с които се влияе на политиката по доходите в момента - минималната работна заплата и минималният осигурителен доход, не постигат целта си.

Нейков посочи, че нещата могат да се променят чрез административна регулация, но тя трябва да е "разумна и нормална". По думите му тя би се изразила в един вид задължение на работодателя да заплаща повече за по-квалифициран труд. 

По думите на експерта у нас се получава омагьосан кръг в отношенията между работник и работодател. Работодателят твърди, че няма квалифицирани работници и затова плаща ниска заплата, а от друга страна работникът твърди, че за ниско възнаграждение не вижда смисъл да инвестира в допълнителна квалификация.

Усеща се болезнена липса на връзка между квалификацията и цената на труда, между знанията на човека и заплатата, която получава. Това бяло петно час по-скоро трябва да бъде запълнено“, съветва Нейков.

Експертът потвърди и трайната нова тенденция, която се очертава на трудовия пазар в България и в цяла Европа след кризата.

"Повечето компании вече произвеждат повече с по-малко работници и за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници. Не се сбъдна мечтата след кризата да се върнем в същата ситуация, както преди нея", коментира Нейков.

Още от разговора може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"Т.е. цената на стоката/услугата/ е правопропорционална на количеството време."Това ама изобщо не е вярно. Вярното е: колкото по малко е времето за производство, толкова по-близки са "пазарната" и "производствената" цени!Стара социалистическа УНССка неграмотна школа е това, което се опитваш да цитираш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Казано кратко - прогресивно корпоративно и семейно облагане като Франция например иначе има иконом.имиграция и България ще изчезне след 10-15год. Писал съм отворено писмо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/17598636509585285 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
SS-23
преди 7 години
Нейков, ще ти го обясня много просто. Цената на една стока/услуга/ "днес", това е цената на времето, което е било необходимо за да се създаде тази стока/услуга/ "вчера". Т.е. цената на стоката/услугата/ е правопропорционална на количеството време. А в днешно време, "висококвалифицираният" труд се извършва с все по-голямото участие на "машината" /компютъра/, което пък съкращава времето! А както вече казах - щом се намалява времето, намалява се и цената! Затова един фаянсаджия взима повече от инженера, защото няма машина за редене на плочки и човека-фаянсаджия е фактор, докато работата на инженера вече на 80% се прави от програми! За да компенсира това, на човек работещ с машина, му се налага да работи все повече и повече за да компенсира намаляващият фактор - време, превръщайки се във "хамстера във въртящата се клетка", т.е. все повече превръщайки се в "машина", в "робот"!Ето това е жестоката истината - машината "убива" създателят си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
За да искарваш добри пари, не е достатъчно просто да си квалифициран. Трябва да умееш и да си продаваш квалификацията.Пазара на "квалификация" го изкривяват непазарни механизми като например еврофондове и други административни мерки, както и механизми за защита на правата, като съдебната система. Друг много важен елемент е регулацията на бизнеса, колкото по-малко регулация, толкова по-малко корупция.Всяка друга директна административна мярка върху пазара ще задълбочи проблеми и ще създаде нови, още по-скрити, по-болезнени и по-трудни за откриване и поправяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
не особенно добра идея, нейков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
не особенно добра идея, нейков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още