IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Едва ли може да се говори за съперничество между САЩ и ЕС

Китай влиза доста умно на световните пазари, твърди бившият вицепремиер

17:20 | 20.09.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трансатлантическите отношения имат много аспекти, освен търговски и икономически. След идването на Доналд Тръмп на поста президент на САЩ те бяха подложени на сътресения, основно в икономическата област, и също във военната, пак с икономически измерения. Очевидно е, че американският президент е един от тези лидери, които търсят повече протекционизъм за собствените си икономики, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият вицепремиер Ивайло Калфин. 

"Едва ли може да се говори за съперничество между САЩ и ЕС. Връзките, които са градени след Втората световна война, не са случайни. Те стабилизират целия световен мир, особено след края на Студената война", обясни той.

"Китай влиза доста умно на световните пазари – чрез технологиите. Китай показа, че може да балансира между външния пазар и вътрешното потребление, така че да стимулира икономическия си ръст. Те успяха да влязат във важни технологични области, които са свързани с икономиката на бъдещето – пример за това е Huawei и техните разработки за бъдещето. Това би следвало да запали една червена лампа у всички останали, че вече имат един реален конкурент", отбеляза Калфин.

Той добави, че всички знаем за проблемите на Boeing в областта на сигурността на полетите. Явно сега целта на САЩ е докато те си стъпят на краката, експанзията на Airbus да бъде задържана, посочи гостът.

Вижте част от изказването във видео материала, а целия разговор - в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Какво става, че не се сещам? Ако вярвате на пакта Рибентроп-Моллотов, много добре ви манипулират. Това западните страни умеят да направят. Дори за Стрипал има наивници, които им вярват. РУСИЯ (тогава СССР) спаси Европа с цената на 26 милиона души. САЩ загубиха в тази война по-малко от загиналите по пътищата им. Вторият фронт го откриха едва в края на войната - знаем защо. Я поразкажи малко за апетитите на Наполеон към Русия и Европа и какво му се случи, като стигна до Москва?Разкажи за Първата световна война и ролята на Германия за нея. Разкажи как се качихме два пъти на колесницата на Германия и претърпяхме два пъти национална катастрофа. Разкажи за агло-саксонските бомбардировки над София по време на ВСВ, загиналите хиляди хора и разрушени къщи и въжделенията на Чърчил да види мястото на града засято с картофи. Разкажи защо НИКОЯ от западноевропейските държави не ни освободи от турското ПРИСЪСТВИЕ???? Разкажи за речта на Дизрели тогава.А сега имаме паметник на американските бомбардировачи в София. СРАМ! Разкажи за подвизите на невероятните българи (не са били комунисти за успокоение на умните и красивите) летци, които са се биели във въздуха с англо-американците и дали живота си. ХАЙДЕ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
С това оправдавате ли го? Той високомерно говори, ние коментираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Видяхме какво се случва когато германия и русия са заедно ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
И аз това си мисля. Какво друго да каже другарят/господин Калфин, като винаги стои на старт за нова позиция? А другото също е икономически нонсенс - няма съперничество между ЕС и САЩ.???!!! Ако има предвид, че САЩ разбира се смятат за диктуващи на ЕС и надмощие (това при Меркел много си личи), тогава не може да се говори за съперничество. ЕС е сдал в тази икономическа и политическа битка. САЩ успешно засега всява раздор между ЕС и Русия, защото можете ли да си представите ако двете единици се обединят, каква заплаха е за САЩ. А мнозина лапнишарани в ЕС се хващат на т.нар. санкции срещу Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
Набиването на канчето на ЕС от страна на САЩ , едва ли е съперничество ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
А в състояние ли е И.Калфин да заяви нещо друго и то публично!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още