Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Иван Михайлов: На България й трябва смяна на модела

Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" може да бъде партньор на правителството с националното си представителство, посочи председателят й

гледано: 2257   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
За да привлича иновации и да бъде конкурентоспособна в новата технократска ера, в която навлиза Европа, на България й трябва смяна на модела. Това е мнението на Иван Михайлов, председател на управителния съвет на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", което той изказа в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

Михайлов, който е председател на борда на Visteon Electronics Bulgaria и президент на Аутомотив Клъстер България, смята, че големите автомобилни производители не инвестират в България, защото “моделът е изчерпан и трябва да се смени, за да реагира икономиката на конкурентната среда“.

Той коментира желанието на БРАИТ да стане национална представителна работодателска асоциация и какви ще са бъдещите действия, които организацията ще предприеме.

Михайлов обясни, че БРАИТ кандидатства по процедурата за признаване за национално представителство, но  Министерският съвет не го е признало.  

„Тръгнахме по този път с идеята да бъдем партньори и да подадем ръка, както на останалата работодателски организации, така и на правителството. Така чрез нашата експертиза ние всички заедно да работим в един много критичен момент за нашата държава, защото следващите пет до седем години са изключително важни за България да се позиционира на картата на високотехнологичните инвестиции“, смята председателят на борда на Visteon Electronics Bulgaria и президент на Аутомотив Клъстер България..

Той съобщи, че решението се обжалва, защото процедурата не е била прозрачна, като БРАИТ се е сблъскала с много юридически постановки и смята, че има тенденциозност в решението.

Иван Михайлов обяви, че БРАИТ е представила на правителството проекти в 35 направления за иновации, които да подобрят конкурентоспособността на страната.

„Образование, технологичен трансфер и връщане на добри специалисти от чужбина са част от факторите, върху които страната ни трябва да се концентрира“, съветва той.

Председателят на управителния съвет на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" коментира, че иновации се търсят постоянно и „вече няма ясни разлики между автомобилните и ИТ компаниите“, като в България се изработват продукти с най-висока добавена стойност за всички европейски марки автомобили.

Какъв е приносът в проектите за автономните автомобили и къде са високотехнологичните заводи в България? Как ще изглежда колата след десет години?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Първо обаче на българите - смяна на чипа.

Още от Bloomberg TV
За какво теглят потребителски заеми българите?