IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Работните места в ЕС изискват нови форми на полагане на труд

Ако обърнем гръб на тази тенденция, ще има проблем, каза председателят на Балканския институт по труда и социалната политика

16:48 | 18.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Милиони работни места в Европейския съюз се заемат въз основа на нови форми на полагане на труд, които са коренно различни от традиционната работа с 8-часов работен ден. Трябва да се подготвим за новите форми на труд. Ако обърнем гръб на тази тенденция, ще има проблем. Това каза Иван Нейков, председател на Балкански институт по труда и социалната политика, по Bloomberg TV Bulgaria.

Той акцентира върхе това, че огромна част от компаниите произвеждат повече с по-малко работници в сравнение с периода преди кризата. Тенденцията е за все повече работни места да се търси все по-висока квалификация, дори и от тази, която формално е достатъчна за съответната работа.

"През следващите 15 години в България ще са необходими поне 300 хил. души, които да се появят на пазара на труда. Не може да се осигурят с чуждестранна работна сила", обясни той.

По думите му между 100 и 300 хил. души нито учат, нито работят. Работодателите не взимат тези хора на работа, защото те не могат да докажат своите знания и умения.

„С много лека ръка казваме, че не са ни необходими и че ще бъдат заместени. Но с кого? Внасянето на чуждестранни работници не е пътят. Това не решава проблема", посочи експертът.

Според бившия социален министър една от най-важните задачи пред пазара на труда трябва да бъде създаването на инструменти как да се съберат на едно работно място възрастният и младият работник. По този начин ще може младият работник бързо да получи необходимите знания и умения.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още