IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчерпан ли е солидарният осигурителен модел?

Закърпената пенсионна реформа с промените от 2015 г. е тотален управленски провал, коментира финансистът Любомир Христов

11:54 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Демографската криза спешно налага нова дискусия за пенсионно-осигурителния модел у нас. Това коментира проф. Любомир Стефанов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, изразявайки обаче съмнение, че в настоящата политическа ситуация би могло да се постигне съгласие за подобна радикална промяна.

Според него е време да се замислим дали солидарният осигурителен модел, заложен в т. нар. първи стълб на пенсионната система в България, не е изчерпан най-вече от гледна точка на демографските тенденции.

По думите му една реформа, касаеща пенсионната система, трябва да бъде обмислена с лаг във времето – поне 60-80 години.

"Ако се прави радикална промяна в пенсионната система, то тя трябва да бъде валидна само за генерациите от момента на нейното влизане в сила. Поне още 40-50 години сегашната система ще оказва влияние", смята експертът.

Необходимо е ускоряването на темпа на увеличение на възрастта за пенсиониране и осигурителния стаж, заяви още той.

Инвалидните пенсии са най-трудната част от пенсионната реформа, каза още експертът и уточни, че България може направо да вземе работещ модел.

Резки движения с дълъг хоризонт в областта на пенсионната система, които не са обмислени, няма да доведат до положителни резултати, подчерта още той.

В краткосрочен план могат бързо да се предприемат действия за всички добавки към реалната пенсия на хората, така че тя да достигне до минималната такава, осигурена по политически съображения. Тези добавки следва да се финансират от фонд "Пенсии, несвързани с трудовата дейност", а не от фонд "Пенсии", смята проф. Стефанов.

Закърпената пенсионна реформа с промените от 2015 година е тотален управленски провал, коментира финансистът Любомир Христов в предаването. Тя показва управленска немощ, защото Кодексът за социално осигуряване се ремонтира на парче.

Промените, които се правят, следва да са валидни поне за 40-50 години напред, за да може осигурените лица да си направят сметката, посочи финансистът.

Още може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 7 години
Поправка, пенсионните фондове светят на червено, ако се отчете и инфлацията... Осигурения е на МИНУС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
george353
преди 7 години
Пак ще лекуваме симптоми. И да махнат пенсионното осигуряване напълно, все тая. Нито милениумите ще станат по-работоспособни, нито демографската ситуация ще се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Какво става тези дни, само за пенсии се говори.Експерти, професори, доктори, финансисти и т.н, мнение след мнение.Само че средствата за това трябва да дойдат отнякъде, аникой не поставя въпроса как да се изкарват повече пари.Също така как ще коригираме демографските тенденции в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
ABBA
преди 7 години
Пропагандна статия.... Частните фондове отдавна светят на червено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 7 години
нека хора които получават пари от държавата да нямат право да гласуват ... не може да си зависим от държавата и да гласуваш (конфликт на интереси). Много ясно че ще пуснеш твоя глас за най-големия популист, който обещаш най голяма пенсия, като вземе парите от все по малко работещите ... резултата е около 2млн емигранти и през ден някой пенсионер ужилен за по 20 бона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още