Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Използваните преференции са израз на взимане на политически решения

Отказването на кандидати от Европейския парламент е въпрос, който трябва да отнесем към политическите лидери, съветва Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“

Използваните преференции са израз на взимане на политически решения

Снимка: Pixabay

Смисълът на преференциалния вот е, че избирателят може да промени решения, които се взимат в по-ограничен кръг от политически активни лица. Преференцията позволява решението на симпатизантите да притежава съществена тежест при определяне на политическите представители. Вотът е не само коректив. Той служи и като инструмент за широко демократично участие за взимане на политически решения. Това мнение изрази Ваня Нушева, програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Доверието към политическия ни елит е сериозно накърнено. Но резултатът от тези избори е много активно използване на преференция. Гражданите осъзнават отговорността си като избиратели, смята експертът. „Но има масово избиране на непознати кандидати, и то в населени места, където не се очаква значителна информираност на избирателите. Възникнаха съмнения дали не става въпрос за контролиран вот. Отказването на кандидати от Европейския парламент в случая е въпрос, който трябва да отнесем към политическите лидери. Това не е почтено", посочва Нушева.

Според програмния директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ отзивите за машинното гласуване са по-скоро положителни. „Видяхме, че членовете на секционните комисии бяха притеснени с разбирането за отговорността и от боравенето с този тип нова техника, но и убедени, че тя ще улесни административния процес. Избирателите пристъпват все още плахо към машинното гласуване“, коментира Ваня Нушева.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

гледано: 1901   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Експерт: Libra на Facebook няма да бъде криптовалута