Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Жива тъкан от принтера

Българският стартъп Printivo се посвещава на намирането на решения за нарастващия хуманитарен проблем с недостига на органи за трансплантации

Жива тъкан от принтера

Снимка: Printivo

Тази иначе доста вдъхновяваща история започва донякъде прозаично. През хладния и мрачен март на 2016 г. двама добри приятели и студенти по медицина – Ваньо Везиров и Спас Керимов, който вече е завършил висшето си медицинско образование, сядат на една пейка пред НДК в София. Изведнъж Везиров изказва на глас нещо, което е обмислял дълго време - предлага двамата да създадат компания за био принтиране. По онова време, когато тази сфера преживява бум в чужбина, и двамата нямат сериозни познания по темата, а са по-скоро научни ентусиасти и визионери, които искат да променят бъдещето – без точна формула и идея точно как да стане това.

И така – месец по-късно, на 7 април 2016 г., датата, на която се празнува Денят на медицинския работник, се ражда стартъпът Printivo.

Защо обаче двамата младежи се насочват именно към биотехнологиите? Както се случва често в стартъпите, всичко се върти около контекста, в който основателите се намират към дадения момент. И двамата следват медицина, основатели са на вече съществуваща неправителствена организация, която се занимава с медицински изследвания, успешно са се справили със създаването на първия биомедицински конгрес в София.

Разбира се, двамата младежи се сблъскват с трудности още в самото начало.

"Като студенти по медицина нямахме никакво бизнес образование и започнахме да се занимаваме с непосилната за нас задача да създадем бизнес план на цялото това нещо", разказва Кермимов пред UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. "Можете да си представите колко неуспешен беше той на фона на факта, че го пишат студенти по медицина", усмихва се младият предприемач. Това не е единственото предзвикателство. Така например ентусиастите са и оптимисти, убедени, че ще могат да принтират органи едва три години по-късно. Това, както се оказва малко по-късно, се оказва заблуда. "Нямахме понятие как работи такава технология и колко време ще ни отнеме тя...". 

Първоначалната идея при стартирането на "Принтиво" да създава предимно кожни тъкани и да ги предлага на фармацевтични и козметични компании, които имат нужда да тестват своите лекарства и препарати, чернодробна тъкан и др. След това искат да комерсиализират само своя биопринтер, след това – само биомастилото, с което да се отпечатва кожа и други органи.

Слоганът на компанията "Ние печатаме живот" е квинтесенцията на основната ѝ цел - да произвежда и проектира естествени човешки тъкани и органи. Вдъхновението на предприемачите се корени и в огромната спешна необходимост от намиране на решения за нарастващия хуманитарен проблем с недостига на органи за трансплантации. Стотици хора умират всеки ден, всяка минута, само защото не получават възможност за трансплантация на органи. Този животворителен акт трябва да е достъпен за всеки човек, вярват от Printivo. И поемат по този труден, несигурен и доста дълъг път, за да отговорят на техните нужди.

Вижте репортажа във видеото! 

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 6627   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Bloomberg TV UpDate

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
3
 
9
khao до: bgMan
преди 1 година
Няма профилна снимка
този Бог, който даде инструкции в зората на човешката цивилизация да бъдат убивани с камъни хо*ос****алис*ите.
----
така кажи, че си станал някакъв религиозен фанатик, да не се мъча да обяснявам ... за хора като вас, такива технологии не са възможни :):)
3
 
2
 
8
khao до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
абсолютни глупости, науката Е създала жива клетка и не всички белтъци и молекули са изследвани, камо ли изучени :):) по добре да замълчиш, стига си демонстрирал неинформираност по всякви теми :)
2
 
0
 
7
khao до: bgMan
преди 1 година
Няма профилна снимка
суровината основно са аминокиселини, те могат да се синтезират от доста време .. и самото принтване (според това дето съм чел, щото все още си е експериментално) ще си отнеме време, никой не е казал че ще е за секуни... и все пак да повторя все още е в експериментална фаза, може и да не е възможно изобщо.
7
 
6
 
6
преди 1 година
И както е писал Мави отдавна се създават всякакви изкуствени бионещица но няма начин те да бъдат живи защото наистина живота произхожда единствено от Бог. Същият този Бог, който даде инструкции в зората на човешката цивилизация да бъдат убивани с камъни хо*ос****алис*ите.
4
 
7
 
5
bgMan до: khao
преди 1 година
Не отговаряш на основния въпрос откъде идва суровината за принтване?
Не вярвам на глупостите че щели да ми принтват кожа от изкуствени полимери отговаряща на моето ДНК. Няма как да стане.

Досега най-съществения пробив в тази област е отглеждането на необходими резервни части от мои лични стволови клетки но това изисква доста време. Не е като да принтваш за няколко минути.

Още от Bloomberg TV
Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания