IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan може да бъде глобена с над 700 млн. долара

Банката е понесла загуби за 6,2 млрд. долара заради погрешни операции на свои дилъри в Лондон

18:12 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
JP Morgan може да бъде глобена с над 700 млн. долара

Милиардният скандал със спекулациите може да струва на JP Morgan още повече пари. Преговорите между американската банка с властите очевидно са пред приключване. Според вътрешен източник на Ройтерс става дума за плащане на обезщетение за около 700 млн. долара. Окончателната сума сега зависи от това какви отделни споразумения ще бъдат договорени с няколко правителствени агенции.

Информацията сега се появи, след като Bloomberg и Wall Street Journal писаха, че JP Morgan и властите са се споразумели за големината на извънсъдебното споразумение. Двата източника дори цитираха една и съща сума – над 750 млн. долара.

По-рано през август прокуратурата на Ню Йорк предяви обвинения в измама на двама бивши сътрудници на JP Morgan Chase в аферата "Лондонският кит". Въпросните бивши дилъри на банката са французинът Жулиен Гру и испанецът Хавиер Мартин-Артахо.

През миналата година банката съобщи, че заради погрешни операции на редица дилъри в лондонското й подразделение банката е понесла загуби за 6,2 млрд. долара. Заради големината на спекулациите аферата получи названието „Лондонският кит“. Обемът на измамата дълго време бе крит в централата на банката в Ню Йорк.

Регулаторните органи в САЩ и Великобритания са поискали банката от Wall Street да понесе отговорност заради нисък контрол на риска, пише междувременно и New York Times. Санкциите могат да бъдат обявени като част от извънсъдебното споразумение още през тази седмица, се казва в материала. Възможно е и банката да обяви, че е извършила закононарушение. 

Още корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още