Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Журналист: IGB ще разнообрази маршрутите и източниците на природен газ

Китайските инвеститори са с най-големи амбиции относно изграждането на АЕЦ „Белене“, смята Галина Александрова

Журналист: IGB ще разнообрази маршрутите и източниците на природен газ

Снимка: Министерски съвет

Газовият интерконектор между България и Гърция ще разнообрази не само маршрутите, но и източниците на природен газ в региона, заяви журналистът Галина Александрова от 3e-news в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея междусистемната връзка с южната ни съседка, заедно с проектите в Румъния и Сърбия, предвижда реална диверсификация в енергийната сфера. 

Още по темата

„Проектът дава големи възможности. Прз него ще се пренасят до 5 млрд. куб. м газ, докато потреблението на България е около 3 млрд. куб. м.“, коментира Александрова, като добави: „От Азербайджан е договорена доставката на 1 млрд. куб. м, още 2 млрд. за страната вероятно ще доставяме от Русия, което ще рече, че ще имаме възможност за износ на останалите количества“.

Тя подчерта, че интерконекторът трябва да отговаря на европейското законодателство - газопроводът не може да бъде затворен само за един доставчик.

„По този начин България ще има достъп до втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където може да получава доставки от Израел, Катар, САЩ, Аржентина“, посочи още журналистът.

Според Александрова интерконекторът ще има отражение и върху икономическия растеж на България.

„Проектът ще осигури работна ръка, производство с добавена стойност. Осигурените 220 млн. евро за изграждането му също не са малка инвестиция, в него ще участват множество компании“, добави още тя.

Александрова коментира и 90-дневния срок, чието начало започна вчера, на процедурата за избор на инвеститор на АЕЦ „Белене“.

Според нея китайските инвеститори са с най-големи амбиции.

„Русия същи има своя интерес“, подчерта журналистът, като добави, че от страна на САЩ интересът по0скоро е свързан с доставка на оборудване и електроника.

Целия разговор може да проследите във видеото:

гледано: 1908   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Аспарух Илиев

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Експерт: Присъствието е най-важният фактор за бизнеса във Великобритания