IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Атанасов: Централните банки създадоха всепоглъщащ балон

В следващите 10 години доходността от всички активи ще е изключително ниска и клоняща към нула, коментира финансовият анализатор

21:18 | 08.11.19 г. 8
К. Атанасов: Централните банки създадоха всепоглъщащ балон

Централните банки направиха всичко възможно за създаването на всепоглъщащ балон, който изсмука цялата доходност от годините напред. В следващите 10 години доходността от всички активи ще е изключително ниска и клоняща към нула, включително и тази при акциите и облигациите. Това каза Красимир Атанасов, финансов анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Таня Кръстева.

„Лесните пари създадоха и множество „зомби компании“ - те съществуват, без да има практически реален смисъл от тях“, коментира Атанасов. Според него това ще доведе до множество проблеми в самата икономика.

„В момента хората, които имат пари, имат много лесен достъп до още пари. Доходите на тези, които нямат пари, в същото време не се повишават. Това разделение става все по-голямо“, посочи гостът.

„Европа упорито отива към сценария на Япония – анемичен растеж, много ниски – дори отрицателни лихви“, отбеляза Ивайло Пенев, член на Съвета на директорите на Елана Фонд Мениджмънт.

„Създадени са много дисбаланси в икономиката... Натрупват се много рискове и цялото изкривяване идва от евтините пари“, заяви той..

Гостите коментираха и случващото се на пазара на облигации.

„Отрицателните лихви вече се превръщат в нова нормалност“, посочи Пенев. По негови думи естествените купувачи на този пазар са изместени от централните банки.

Според Атанасов това се дължи на неправилно разбиране на монетарната политика. „Настояванията за харчене в момента, което да стимулира икономиката, няма да помогнат“, посочи още той, като добави, че спестяванията на хората по този начин започват да се унищожават заради ниските лихви.

„С настоящата монетарна политика хората практически биват ограбвани“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Банкерите притежават цялата политическа класа от всеки цвят и когато дойде проблем автоматичният отговор на политиците ще бъде спасителни планове платени от данъкоплатеца за криминалните лихвари и печатане на още пари с цел спасяването твърде големите да фалират банки. Не може да разбие симбиозата между политици и банкери без някакъв вид революция иначе всички ще продължи постарому както в последните 100-на години и повече... Откакто ги няма ограниченията на златния стандарт банките за завладели цели сектори от икономиката и са ги превърнали в нещо като казино...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 4 години
ако си струва да оцелее нещо от и след хуманоидите - това е интелекта.Кат си "инвестирал" повлечен от максимата: всички прават така, начи СИСТЕМАТА нема да позволи масата да изпадне до просешка тояга - фалитен и шут у гъзо! Ако например, у момента зимаш ипотечен кредит с обещана 0% лихва за 30 години напред - анчи немаш грам мозъкес. Сичките инвестиции требва да се изплащат до 1 месец и оттам да носът печалбас! По-голем срок ми е неприемлив кат очакване. А, да и мразим груповото инвестирен тип "тълпътъ е права". Сега например, днеска, купувам златО! И очаквам до 30 дена - от 1461 до 1520. Ше подавам на 1505! Акциес щели се изстрелят, самотните сърца, коледиту, отчетите......само дето, дза да има ръст при акциите, требва да се бият големи върсъсъ големи. Голтаците вече не се оглеждат къакво да купат и как да се фанат на трета работа, че да си плащат втората ипотека. Акциес даун, стиките ъп и даже ФЕД не мож да помогне. Така се оцелява по мой начин. Честита новата 1929-та година, или пона ас мислим, че сме точно там. въпреки сичко. ЕНРОНИРАЙ БЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 години
така де.. и той това говори, бесенето им е вид поемане на лична отговорност, защото закона им защитатава лобито и един вид друго не можеш да направиш освен сам да ги избесиш за един хубав свят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Бе те ще сърбат, ама хората какъв ще го ядат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 22
Бидонойл
преди 4 години
Вече май започвам да разбирам откъде иде тая омраза. Но колкото и неприятни хора да са имотните брокери и банкерите, не може вечно да им прехвърляш вината за собствените си лоши решения. Трябва сам да поемеш отговорност - това е единствения начин да се справиш с последствията от грешките си и да продължиш напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
Minka
преди 4 години
Тепърва ще оценяваме щетите върху спестители, пенсионните системи, застрахователните дружества, банки....предстоят интерсни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Цитат от статията.... "С настоящата монетарна политика хората практически биват ограбвани, допълни още той.... След като Централните банки, и изобщо банкерите ограбват хората, не е ли редно банкерите да платят за това на същите тези хора.Смятам че е крайно време, народа, глобално, не само в България, а и в целия свят, да стане и да поиска сметката от банките. Дори специално за банкерчетата е добре да бъде върнато и смъртното наказание. Всички знаем колко съдби са затрили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още