IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Нужни са нови източници за публични инвестиции

Трябва да започне разговор за усъвършенстване на данъчната система, коментира председателят на Съюза на икономистите в България

13:59 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За да имаме по-добър икономически растеж е необходимо да променим философията на бюджетиране. На първо място трябва да намерим резерви и източници за публични инвестиции по примера на Полша, Унгария и Чехия. Това коментира председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петковпред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него от бюджетния излишък, който към края на октомври е в размер на 3,4 млрд. лв., поне 2 млрд. лв. могат да бъдат пренасочени към инвестиции. Фискалният резерв също би могъл осигури финансиране.

По думите му част от парите за силовите ведомства също биха могли да отидат за инвестиции. Алтернативни източници трябва да се търсят извън Европа, категоричен е Петков. 

"Трябва най-сетне да започне разговор за усъвършенстване на данъчната система – не за плосък или прогресивен данък, а да видим как да стане преходът от едното към другото така, че данъчният модел в България да е европейски и да стимулира икономиката", каза още Петков. 

По думите му административната и съдебната реформа са ключови за икономическия растеж, но те трябва да се извършват паралелно с публичните инвестиции. 

Петков коментира и данните на Евростат, че българската икономика е сред първите в Европейския съюз (ЕС) по ръст. "Първо, това е прогноза, колко точно ще бъде ръстът ще разберем през юни-юли 2017 г.. Второ, средният ръст на световната икономика е 3,4%, а Министерство на финансите залага ръст от 2,5% до 2,7% за следващите 3 години. Погледнато на извъневропейско равнище България продължава да е догонваща държава", допълни Петков.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
sinbad
преди 7 години
И тоз"капацитет' изплува от миманса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още