Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кацанис: Криза не може да се разреши само с ниски лихви

Трудните времена пред Гърция не са отминали безвъзвратно, твърди гръцкият финансов консултант

Кацанис: Криза не може да се разреши само с ниски лихви

Христос Кацанис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовият консултант Христос Кацанис е почти убеден, че се задава икономическа рецесия, но счита за много важни мерките за преодоляването ѝ. 

„Само с политика на ниски лихви кризисна ситуация не може да се разреши. Трябва да има бюджетна политика“, коментира Кацанис в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Стратегията на Фед и американското правителство се различава от тази на ЕС, посочи Кацанис. В Сащ се таргетира основно върху монетарната политика и ликвидност, допълни той.

„Трудно е да се каже, че кризата в Гърция е минала. В нашия случай БВП падна до 25% преди 8 години. Доста млади емигрираха в други държави, като повечето от тях бяха образовани. Преди 50-60-те години процесът бе същият, но тогава младите хора идваха директно от селата, бяха необразовани, но работиха много. Тези, които сега излизат, са с високо ниво на образование и биха могли да са в услуга на Гърция“, каза още икономистът.

Според него е сигурно, че гръцките банки имат много лоши кредити. „Банките са обременени и не дават лесно кредити, а икономиката без кредити не може да върви лесно напред. 44% са лошите кредити от общия кредитен портфейл, като трябва да паднат поне на 20%. Естествено, банките носят своята вина, тъй като в даден период на еуфория раздаваха кредити", заяви още финансовият консултант.

България и Гърция развиваме енергийни проекти, напомни Кацанис. Туризмът, културата също са сред областите, в които можем да и сътрудничим, смята още той.

Вижте целия разговор във видео материала.

гледано: 2415   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Bloomberg TV Христос Кацанис

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Кризата може да се преодолее само с прекратяване на причината.
Сега водещият причинител за национална криза нараства от местната проява на разпространена в света държавна грешка да няма обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на централната банка.
Възможностите са:
1. При запазване на местната проява на разпространена в света държавна грешка да няма обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на централната банка – дисбалансите в съответната държава се увеличават, възникват нови щети и правителството е с подсигуряван провал.
2. С обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на централната банка е с условия за устойчив обществен просперитет.
Днес правителството прилага първата възможност.

Още от Bloomberg TV
Първата услуга за споделени електрически скутери в София тръгва от септември