Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как чуждестранният инвеститор избира къде да вложи парите си?

Възможностите за получаване на държавна помощ са ключови при взимането на решение, твърди Борислав Стефанов

гледано: 1431   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Политическата обстановка, бизнес климатът и икономическите предпоставки са факторите, които определят къде ще предпочете да инвестира чуждестранният инвеститор. Големите чужди компании се интересуват също какво ще получат като държавна помощ, ако предпочетат България. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Борислав Стефанов, инвестиционен консултант и бивш изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции. 

Още по темата

„Изборът къде да инвестира дадена компания се възлага на консултантска фирма. За фирмите обаче водещи са чисто икономическите мотиви и основно какво ще получат те като държавна помощ. Защото останалите показатели не са много по-различни в сравнение със съседните ни държави. Затова натежава това кой какво предлага”, посочи гостът.
Консултантите, които съветват инвеститорите, търсят количествени индикатори, за да направят оценката си. Класацията на Световната банка Doing Business е подобен индекс, но България се нарежда на задните места, обясни още Стефанов и добави, че има съществена разлика дали говорим за малки или за големи чужди компании по отношение на това какви неща ги интересуват.

„Големите компании ги интересуват икономическите фактоеи. Тези компании не се притесняват, че някои ще им открадне бизнеса или някой треторазряден чиновник бави проекта им за завод, например. Големите фирми са свикнали, че им се обръща внимание. Големите компании обаче имат по сложен процес на решение кога им е време да се преместят в друга държава. Тези решения се вземат с хоризонт години напред”, каза експертът и уточни, че понякога истинските причини за вземане на решение къде ще се премести компанията, се премълчават.

Целия коментар вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Левон Хампарцумян: Членството ни в еврозоната ще ни защити от негативни влияния