IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да търгуваме глобалната търговска война?

В много от случаите Тръмп дава сигнал, че наближават тарифи или някакви други мерки, който е последван от разпродажба на финансовите пазари

08:22 | 28.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Admiral Markets</em></p>

Снимка: Admiral Markets

Китайският юан загуби повече 8% спрямо щатския долар от края на март 2018 г. Спадът се дължи главно на разгорялата се търговска война на Доналд Тръмп с Китай. Как могат трейдърите да се възползват и най-важното, да се защитят от скоковете във волатилността?

На 22 март Доналд Тръмп подписа списък с мита за внос на китайски стоки на стойност 60 млрд. долара. Всеки очакваше Китай да отговори, което се случи. Анализаторите обаче очакваха, че някой в крайна сметка ще се предаде.

Това обаче не се случи и съвсем скоро президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита за внос на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара и Китай отговори с 60 млрд. долара, което е на практика целият износ на „поднебесната империя” за САЩ.  Едно е сигурно, че периодът на търговско напрежение между двете най-големи икономики в света продължава, което води и до волатилност на финансовите пазари.

„В много от случаите Тръмп дава сигнал, че наближават тарифи или някакви други мерки, който е последван от разпродажба на финансовите пазари. Големите финансови участници отварят къси позиции”, отбелязва Димитър Цонев, управител на Admiral Markets UK клон България. Такъв род новини носят несигурност на пазарите, което е една от причините финансовите пазари да се разпродават при слуховете около Тръмп.

„Интересното е, че когато Тръмп подпише документите за тарифите, пазарите започват да се покачват още на същия ден”, каза Цонев. Тази стратегия, да се продава при слуха и да се купува при новината имат много трейдъри и тя е изключително доходоносна и много добре обоснована“, смята управителят на Admiral Markets UK клон България.

Причината тази стратегия да работи е, че новините нямат директна връзка с обикновената икономика и често голяма част от тази информация е вече включена в пазарните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
Изречението е сложно и може да се тълкува по друг начин, но си прав, че е доста неясно написано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Иво Орозов
преди 5 години
"и Китай отговори с 60 млрд. долара, което е на практика целият износ на поднебесната империя за САЩ"Това не е вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още