IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как коронавирусът ще се отрази на търговията?

Може да е очаква увеличение на цените на продукти от първа необходимост от Китай, твърдят от Куик Карго България

18:15 | 25.02.20 г. 3
Как коронавирусът ще се отрази на търговията?

Ако кризата с коронавируса продължи още няколко месеца, ще има сериозни затруднения в търговията. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  Димитър Стефанов от Куик Карго България. 

"Безспорно очакваме увеличение на цените на продукти от първа необходимост от Китай, тъй като това ще са едни от най-масово търсените стоки", коментира от своя страна Росен Моллов  от същата компания.

Моллов разказа, че Търговско-промишлената палата към китайското посолство е потърсила фирмата му с молба да съдейства за превоза на хуманитарна пратка със защитни маски, които да бъдат транспортирани до Китай заради разпространението на коронавируса. 

"Преди 3 седмици ситуацията около коронавируса бе доста изострена и това принуди много въздушни превозвачи да преустановят полети към Китай, а транспортирането на такъв тип пратка се оказа проблем. За да може да превозим тези средства максимално бързо, се обединихме с колеги от куриерския бизнес. Благодарение на тяхното съдействие успяхме да транспортираме пратката", заяви Моллов.

"Редица страни в Европа участваха в транспортирането на пратки с маски за Китай, тъй като там е епицентърът на вируса", каза от своя страна Димитър Стефанов.

Той допълни, че до Китай са изпратени предимно защитни облекла и продукти от първа необходимост за болници.
Моллов пък обясни, че голяма част от маските вече са в Китай. Страната е основен производител на подобен вид медицински изделия. Според него сме изправени пред недостиг на този вид продукт.

"Затварянето на определени пътни артерии в Италия или прилагането на карантинни мерки от правителството ще ограничат достъпа на превозни средства. Съответно транспортната логистика за различни стоки от и за Италия ще бъде затруднена, а това ще се отрази на цените и ще доведе до загуби на определени индустрии", каза Моллов.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
Ако бизнеса не върви по някаква причина, то той има корона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
Ако бизнеса не върви по някаква причина, то той има корона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
Като на хората - ако имат други хронични проблеми - лошо.. иначе - като лек грип.В общи линии короната е заместващо оправдание за всички други истински сериозни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още