Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как се отрази на България кризисният план Б на производителите от Западна Европа?

България всъщност се изкачва в световната ранглиста на износителите и вече сме на 58-мо място по данни от 2020 г., коментира Веселин Илиев от БСК

гледано: 2228   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
България пострада по-малко от COVID кризата, отколкото другите държави. Въпреки че има известен спад в стойностно отношение на българския износ от около 33 млрд. щатски долара предишните две години до малко под 32 млрд. долара. Това заяви Веселин Илиев, главен директор на "Международно икономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара (БСК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България всъщност се изкачва в световната ранглиста на износителите и вече сме на 58-мо място по данни от 2020 г. За съпоставка, през 2019 г. България е била на 60-то място в класацията на световните износители. Една от основните причини за този изненадващ резултат е, че голяма част от българския износ отива към държави членки на Европейския съюз. 

“Всеки производител се стреми да има голяма палитра от доставчици от различни места и при различни условия. Някои от тях може да плащат повече при някои доставчици, но важното е да има различни опции, ако нещо се случи. Това се нарича да имаш план Б”, коментира гостът.

Според Веселин Илиев, този план Б на производителите от Западна Европа е оказал благоприятен ефект върху България. Когато са били спрени доставките от Азия и от Африка, се е стигнало до тези от Централна и Източна Европа. Важно е да се спомене, че износът, който България осъществява, не е на краен продукт, а на полуготов продукт или директно на суровина, като и двете се използват за производството на крайния продукт в предприятията в Западна Европа. Въпреки това, крайният продукт е това, което носи високата добавена стойност и от години се говори, че България има много да работи в тази посока, за да не се налага винаги да изнася само суровини.

Веселин Илиев смята, че в страната ни все пак се забелязва позитивна тенденция на развитие в тази посока, но това се случва много бавно. Една от основните причини за това е наслагваната с години липса на ясна политика от страна на управляващите, за това какво да правят с българската икономика.

“Дълго време се рекламирахме като най-евтиното място с най-евтината работна ръка. В последствие се оказахме най-бедните с най-ниски доходи, но с най-енергоемкото производство. Оказа се, че този тип реклама не е привлекателен нито за българските, нито за чуждестранните инвеститори”, коментира гостът.

Веселин Илиев посочва, че България е един от най-големи износители на електронни изделия, но не сме най-големия производител на електронни изделия. Причината е, че до голяма степен предприятията, които се занимават с електроника и техника, инвестират в България не за да произвеждаме краен продукт, а някаква част от него. “Ние няма да произведем цял автомобил, а ще произведем въздушна възглавница или седалка”, заяви Илиев.

“Скоро ще се наложи да намерим друго факторно предимство само за да оцелеем на пазара”, посочи още той.

Целият разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Експерт: Вече 20 години се борим неуспешно с тероризма