Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как ще изглеждат професиите на бъдещето?

Изкуственият интелект няма да направи хората ненужни, а ще им позволи развитие в други насоки, твърди доц. д-р Емилия Занкина

Как ще изглеждат професиите на бъдещето?

Снимка: Pixabay

На фона на многото притеснения, че скоро изкуственият интелект ще направи хората ненужни, се чуват и немалко гласове, които се опълчват на чисто апокалиптичните сценарии.

„Това едва ли ще се случи, по-скоро той ще ни позволи да се развиваме в други насоки“, твърди например доц. д-р Емилия Занкина, първи зам.-ректор "Научна дейност" и преподавател по Политически науки в Американски университет в България, в предаването „Смарт час“ на Bloomberg TV Bulgaria.

От oсновна важност за професиите на бъдещето според нея ще бъдат критичното мислене, стратегическият подход за разрешаване на проблеми, както и многото силни личностни качества.

„Когато човек има стратегическо мислене и подход как да се учи, той лесно би навигирал в динамичната среда... Трябва постоянно да се адаптираме към новите реалности... Дигиталната революция е само един аспект на тези промени. За да можем да се чувстваме адекватни, комфортно и да не сме маргинализирани, ние трябва да сме адекватни с времето си“.

Гостът разказа и за новата магистърска програма, която Американският университет в България стартира съвместно с бизнес училището SDA Bocconi - “Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“.

„Магистърската програма е насочена към студенти от страните от региона на Балканите. Пазарът в Източна Европа е много динамичен и има множество възможности в тези три сектора“.

Занкина поясни, че голяма част от студентите в програмата вече имат успешни кариери и искат да подобрят уменията си. Тя разказа, че на компаниите също е предоставена възможност да изпращат на обучение кадрите, които смятат за подходящи.

„Бизнесът трябва активно да се включва в образованието не само с финансиране, но и със стратегическо планиране и участие в самата класна стая“.

Вижте видео материала с целия разговор.

гледано: 3172   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
khao до: Mohave __
преди 1 месец
Няма профилна снимка
като Джон Конър !!! само той ни е надеждата срещу машините !
0
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като в стар трек ! така ще изглеждат
4
 
2
 
4
ABBA до: bgMan
преди 1 месец
"А ти да не си по-различен?"

Доказуемо да.
5
 
4
 
3
bgMan до: ABBA
преди 1 месец
А ти да не си по-различен?
Мислиш само каквото са спуснали снощи от Московия.
3
 
9
 
2
преди 1 месец
A дано, ама надали.

З. Бжежински:
...хората ще мислят така, както снощи им е казал телевизора...

Още от Bloomberg TV
Как ще опазим личното си пространство от технологичните гиганти е въпрос на избор