IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще премине българската енергетика през европейската “Зелена сделка”

Замяната на сегашните енергийни източници с нови минава през нови производствени мощности и нови работни места, посочи Цветан Кюланов, и.д. на Представителството на ЕК

12:32 | 11.12.19 г. 1
Как ще премине българската енергетика през европейската “Зелена сделка”

Основното, което се случи на кръглата маса под наслов „European green deal”, беше да започнем една дискусия, която да покаже какви цели ще си поставим като държава, общество и Европейски съюз в амбициозния план на Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент. Предложението на Европейската комисия за „Зелена сделка“ трябва да се разглежда като възможност за икономиката и обществото да премине към един устойчив начин на живот. Това каза Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той поясни, че на форума експертите са коментирали дали тази трансформация ще бъде присъда или нова надежда за българската индустрия и енергетика.

Цветан Кюланов посочи, че предложението на комисията предстои да излезе, като то ще е първото от серия цели, които тя си поставя.

„Това, което всички виждат е, че сегашното развитие на икономиката не е устойчиво“, коментира представителят на ЕК.

По думите му високите амбиции в областта „Климат и енергетика“ не са само на Европейската комисия, а на цялото европейско общество.

„Трябва да имаме предвид различната стартова позиция на държавите и целта, която тя ще си постави“, обясни Кюланов и направи уговорката, че стартовата позиция на всяка държава може да се раздели на две групи – страни членки, които са над средната амбиция, защото техните икономики са по-напреднали, и такива с по-ниски доходи, към които принадлежи България.

Според него рисковете за българската икономика са да не се изпусне възможността за преминаване към този преход.

„България ще си постави цели, които не са толкова амбициозни, в сравнение с тези на Швеция и Дания“, посочи Кюланов. – Основната идея е енергийният преход да е плавен и хората, които работят в тези индустрии да са спокойни, че всички в Европа разбират различната стартова позиция и обмислят мерките, които да осигурят тази трансформация.“

Кюлманов съобщи, че ЕК няма намерение да се меси в енергийния микс на държавите членки, като самите държави са ангажирани да постигнат намаляване на емисиите.

Той дискутира и темата за работните места по време на трансформацията в енергийната индустрия.

Замяната на сегашните източници с нови минава и през нови производствени мощности за тези нови енергийни източници, като това ще доведе до нови работни места“, смята Кюланов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
"ЕК няма намерение да се меси в енергийния микс на държавите членки, като самите държави са ангажирани да постигнат намаляване на емисиите."Тоест малоyмниците ще си съсипят енергетиката, а после ще внасят ток от тия, дето са запазили здрав разум. Дано сме от вторите - но като гледам какви балами ни управляват, съмнявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още