IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази на икономиката избирането на Пендаровски

В момента обемът на стоковия обмен между България и Северна Македония е прекалено малък, припомня проф. д-р Леонид Наков

23:00 | 09.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очакванията към новоизбрания за президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски са за много по-сериозно развитие на икономиката в страната и засилване на добрите междусъседски и европейски отношения. Това мнение изказа проф. д-р Леонид Наков, директор на Центъра за икономически изследвания към Икономическия факултет на университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие, в гостуването си за сутрешния блок „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Прогнозите зна ръст в македонската икономика са от 2,8% до 3,2%. Ние се стараем да следваме българските примери в това отношение“.

Добрите търговски отношения между България и Северна Македония са в част от очаквания ръст в двете икономики. Проектите с новите железопътна линия и магистрала между София и Скопие се развиват според очакванията, казва още професорът.

„В момента обемът на стоковия обмен между България и Северна Македония е прекалено малък. Но в дългосрочен план се надяваме на все по-голям добри търговски отношения“.

Пристигането на папа Франциск се превърна в добра реклама както за България, така и за Северна Македония, смята проф. д-р Наков. Все пак туризмът заема немалка част от икономиките на двете държави, припомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още