IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отразят на Турция санкциите на САЩ заради арменския геноцид

Вашингтон и Анкара тестват границата на конфронтацията, посочи Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения

17:50 | 01.11.19 г.
Как ще се отразят на Турция санкциите на САЩ заради арменския геноцид

"Вашингтон и Анкара тестват границата на конфронтацията. Червени линии все още не се пресичат. За САЩ тази червена линия е да не тласнат Турция извън влиянието към НАТО в обятията на Русия, смята той и обясни, че политическата мотивация за това решение е състоянието на отношенията между Турция и САЩ. – Те се влошиха след опита за преврат, отказът на Вашингтон да предаде проповедника Гюлен, който Анкара счита за вдъхновител на преврата".

По думите на експерта сближаването между Турция и Русия, позицията на Анкара за Сирия, закупуването на C-400 също оказват влияние.

Кючуков напомни, че САЩ не е първата страна, която приема подобни резолюции за арменския геноцид. “От друга страна, Турция винаги много рязко реагира в признаването на тези многобройни убийства и квалифицирането им като геноцид", посочи директорът на Института за икономика и международни отношения.

Според него това е поредното предупреждение срещу Турция от страна на САЩ.

"То е свързано с навлизането на турски войски в Сирия. САЩ не могат да си позволят да изгубят стратегически съюзник в Близкия изток като Турция", смята Любомир Кючуков, като потвърди, че новата операция на Турция в Сирия носи друго качество за разлика от предишните.

"Тя до голяма степен изолира САЩ от влияние в Сирия и носи огромни преимущества на Русия. Москва се оказа посредник между всички вътрешни играчи в Сирия", поясни външнополитическият експерт.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още