IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развърже възелът на дипломатическата изолация на Катар?

Арабистът Методи Пачев с коментар за дипломатическата криза в Персийския залив пряко от катарската столица Доха

16:16 | 12.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прекратяването на дипломатическите отношения с Катар и по-скоро бързината, с която се разви конфликта, бяха изненадващи.​ Това каза в пряко включване от Доха арабистът Методи Пачев в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че в понеделник миналата седмица няколко държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, начело със Саудитска Арабия, решиха да прекратят дипломатическите си отношения с Катар. 

„По всичко личи, че Саудитска Арабия се стреми към една унификация на всички страни членки на Съвета за сътрудничество на в Персийския залив, като тонът да бъде зададен от Саудитска Арабия“, допълва Пачев.

"Посланието, което Саудитска Арабия изпраща към Катар, е че Катар трябва да съгласува външната си политика и да не взима решения, които да не противоречат на политиката на останалите държави и като цяло да занижи влиянието си. Катар през последните години се наложи като "мека сила", беше наречена и "малка страна с голяма политика", посочва експертът. По думите на Пачев Саудитска Арабия цели да демонстрира надмощие, като посланието е насочено и към Иран.

Целия разговор чуйте във втората част на предаването:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Имам чувството, че напоследък "Инвестор" се свежда до програмата на Блумберг ТВ. При това не за новата седмица, а за миналата.Ако е така, съкратете страницата до кратко резюме и съответен линк. И разходите ще се съкратят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още