IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как войната в Украйна създаде перфектната буря за мебелния бранш в България?

Цените на суровините и на някои от мебелните материали са се удвоили, каза Христо Йовчевски, „Рико Стил“-Троян

21:56 | 27.06.22 г.
Как войната в Украйна създаде перфектната буря за мебелния бранш в България?

В мебелния бранш в момента в България има остър дефицит на дървесина. Украйна беше най-близкият и най-значим наш партньор и оттам влизаше почти 70% от дъбовата дървесина и около 40% от буковата дървесина за мебелните и дървообработващите предприятия. Войната ни лиши от достъпа до тази суровина. Това каза Христо Йовчевски, собственик и управител на „Рико Стил“-Троян, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Беларус също е добър източник на дървесина, но е под ембарго. Така че се разчита само на българска дървесина”, разясни гостът.

Същевременно европейският пазар има интерес към българската суровина, ние не можем да спрем износа към ЕС поради ред спогодби. Не можем да го спрем и към Турция, но Турция забрани износа си на дървесина към България, каза събеседникът.

„България в момента има едни от най-високите цени на дървесина в Европа. Мебелният бранш страда, страда дървопреработващият бранш, страда общият брутен вътрешен продукт. Приносът ни към него е почти 5% и потенциалът е да нарасне до 5,6%, но това няма да се случи”, посочи Христо Йовчевски.

Като мярка за подпомагане на бранша гостът предложи да бъде отменена заповедта на земеделското министерство от 2021 година за ограничаване на дърводобива в България. Трябва да се премине към нормалния добив според лесоустройствените планове на България и така браншът ще може устойчиво да продължи работа. „Абсурдни са твърденията, че дървесината в България ще изчезне. Вече до 43% от територията на нашата страна са гори. В последните 30 години този прираст е много траен. Място за излишни страхове няма”, коментира събеседникът.

По думите му цените на суровините и на някои от мебелните материали са се удвоили. Същевременно мебелното производство е енергоемко и ръстът в цените на енергията допълнително увеличава стойността на продукцията. Увеличените цени на горивата водят до по-скъп транспорт, посочи събеседникът и прогнозира предстояща перфектна буря в мебелния и дървообработващия бранш в България.

„Продуктите ни стават все по-труднодостъпни за Европа. Пазарът може да носи определена цена и ако тази цена продължава шокиращо да се увеличава, пазарът губи интерес. Той ще премине към друг тип мебели, от други материали”, подчерта Йовчевски.

Още за перспективите пред дървообработващата и мебелна промишленост в България и ще продължи ли да е конкурентоспособна може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още