IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви експерти трябва да влязат в новата КЗК?

Новото ръководство може да бъде избрано до края на юни, смята Мартин Димитров

10:51 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на юни е възможно да бъде избрана новата Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), заяви пред  Bloomberg TV Bulgaria депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той очаква след провала на процедурата за избор на нов ръководител и промяната на правилата и граждански организации да предложат в следващите дни свои кандидатури.

В България дълго време цените на горивата бяха над средноевропейските, редно е проверката за картел в сектора да бъде приключена от новата Комисия, заяви народният представител.

Той препоръча в ръководството на КЗК да влязат хора с добра  репутация, експерти, които  да защитават обществения интерес. Те трябва да бъдат икономисти и юристи, включително и съдии, тъй като доказването на картел и защитата на конкуренцията като цяло е сложна задача. 

Различни парламентарни групи признават, че досегашната Комисия не беше достатъчно ефективна, заяви той.

Депутатът от БСП Димитър Горов коментира, че предложен от опозицията професионалист трябва да влезе в КЗК. Към днешна дата Комисията не се справя много добре със защитата на  конкуренцията, заяви той.

Социалистът изтъкна, че 80% от дейността на КЗК е свързана обжалването на обществени поръчки. Комисията по думите му е затрупана от предсъдебно производство.

Огромен ресурс е отделен за тази дейност, вместо КЗК да се занимава с основната си дейност – да разследва картели и злоупотребите на фирми господстващо положение, заяви той.

По споровете за търговете съдът взема крайното решение, затова Комисията трябва да се насочи към друга посока, предлага Горов. Той иска законодателни промени да насочат КЗК основно към защитата на конкуренцията.

Още видео материали можете да гледате в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още