IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви мерки взима Европа в борбата срещу тероризма

Най-важното в момента е сътрудничеството между службите за сигурност, каза евродепутатът Емил Радев

15:22 | 23.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Какви мерки взима Европа в борбата срещу тероризма

Най-важното в момента в борбата срещу тероризма е сътрудничеството между службите за сигурност. Става въпрос за информация за подготовка на атнтатите, така че да се действа изпреварващо. Това каза Емил Радев, евродепутат от Европейската народна партия и ГЕРБ, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му без сътрудничество между службите за сигурност нито една държава не може сама да се справи с тероризма. Трябва да има обмен на такива данни и с трети страни, защото това е начинът, каза той.

Друг инструмент е да се повишат мерките за регистрация на всички, които влизат в ЕС. Радев напомни, че месеци наред през Гърция влязоха стотици хиляди мигранти без да се регистрират и без да им се свалят пръстови отпечатъци, без дори службите за сигурност да провеждат интервюта с тях. „Това не трябва да се допуска оттук нататък въобще. Има онтролно-пропускателни пунктове. Който иска да влезе и твърди, че е бежанец, трябва да следва порцедурите”, каза евродепутатът.

Абсолютно недопустимо е тези хора да влизат през зелена граница и в нарушение на европейските закони, допълни Радев.

Той напомни, че от няколко години Европа взима сериозни мерки в борбата срещу тероризма - законодателни и свързани със сътрудничеството между отделните служби за сигурност. Европейският парламент е в процес на приемане на няколко акта, сред които за ограничаване на финансирането на групите за организираната престъпност. На дневен ред е директивата за резервационните данни. В момента се разглеждат и промени в директивата за огнестрелните оръжия, чрез които да се въведат още по-строги мерки при регистрацията, психотестове и електронна база данни за цяла Европа. 

„И в момента сме в ситуация, в която непрекъснато се правят проверки, но видяхме, че това не е начинът терористите да бъдат спрени. Повечето от тях са трето поколение европейски граждани”, каза Радев.

Според него макар Европа да има нужда от работна ръка, тя не трябва да сваля преградите пред идващите на нейна територия. Необходимо е тези хора да бъдат интегрирани и да се съобразяват с онова, което Европа е наложила като начин на живот.

България не трябва да позволява да се образуват гета от хора, които са абсолютно необразовани и безработни. Те стават много лесна плячка на всякакви радикални идеи.

„Виждаме, че за съжаление радикалният ислям навлиза в България. Трябва да правим всичко възможно да не маргинализираме тези групи хора, защото рано или късно ще се случи това, което се случва във Франция и Белгия”, кометира Радев.

Атентатът от вчера той определи като „демонстративно посегателство в столицата на Европа, близко до европейските институции”. Целта е била да има възможно най-много жертви, но хората няма да нарушат нормалния си ритъм на живот, смята той.

Според Радев атентатите няма да зачеркнат бъдещето на Шенген. 

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още