Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какви са най-големите рискове за България и ЕС, свързани със сигурността?

Когато бомбите гърмят в Афганистан, трябва да се сещаме, че могат да гърмят и в ЕС, коментира Николай Радулов, преподавател в НБУ

гледано: 2777   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Бюджетирането е един от най-важните инструменти за обезпечаване на сигурността. Това каза проф. Николай Радулов, преподавател в НБУ, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира какви са най-големите рискове в момента за България и ЕС, свързани със сигурността.

"Не бих казал, че отбраната на границите на България са на върха на приоритетите за сигурността на страната, но все пак са сред приоритетите, защото процесите на нелегална миграция не са спрели. Напротив, те тепърва предстоят" каза Радулов.

"Виждате, че положението в Близкия Изток не се успокои така, както си мислихме - че ще има умиротворителен процес, че ще се разберат бунтовници и официални власти, че авганистанците ще започнат да се държат по-цивилизовано. Виждате, че всеки ден избухват бомби в Афганистан".

"Тероризмът е ежедневен", подчерта той. "Ние силно се притесняваме, когато избухне бомба в някоя от европейските столици, но не толкова далеч е зоната на Афганистан до нас, още повече, че има непрекъсната връзка между Афганистан и Европа, защото пътят на наркотиците започва от там".

"През всички тези години, през които имаше големи миграционни тълпи, забелязахме следната корелация - когато реколтата от мак е малка се увеличава миграционната вълна точно от Афганистан - тези прословути млади мъже, между 18 и 20 години. Така че, когато бомбите гърмят в Афганистан, трябва да се сещаме, че могат да гърмят и в Европейския съюз".

Но границата, разбира се е важна, припомни проф. Радулов. "Дори и да предположим, че основните пътища в момента са се изместили и са основно морски, не трябва да забравяме, че ако има сериозно съоръжение и сериозна политика за опазване на външните граници на ЕС, това действа възпиращо. Не е достатъчно, но е много важно".

Вижте повече във видеото.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Веселина Василева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
3
 
1
преди 2 години
"Какви са най-големите рискове за България и ЕС, свързани със сигурността?"

Ето какви:
Владимир Путин заявил, че САЩ постоянно се месят в изборите в Русия. За това разказа в интервю пред NBC News.

«Ние говорихме неотдавна на представителите на САЩ недавно на най-високо ниво: "Вие постоянно се месите в нашия политически живот". ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ, ТЕ ДАЖЕ ТОВА НЕ ГО ОТРИЧАТ».

https://lenta.ru/news/2018/03/10/a_sami_to/

Още от Bloomberg TV
Рецесията ще повлече надолу технологичните акции, според анализатор