IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са перспективите за демографската ситуация у нас до 2040 г.?

Институтът за изследване на населението и човека към БАН е разработил три сценария

17:14 | 14.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Две са основни причини за демографската криза у нас - смъртност и миграция, нищо общо няма раждаемостта. Българската жена ражда колкото европейката - средно 1.56 деца, а средното европейско ниво е 1.5. Това каза проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

"В съвременния свят, когато жената се реализира по различен начин от 19 век, това означава, че не може да се влияе на раждаемостта, защото това е личен избор", казва тя. 

"Факторът, на който може да се влияе, е смъртността - ние сме на първо място по смъртност в Европа", посочи ученият. 

По отношение на миграцията проф. д-р Антоанета Христова посочи, че се очаква към средата на годината да разполага с резултати как България трябва да структурира една политика за българите в чужбина.

Институтът за изследване на населението и човека към БАН е разработил три перспективи за демографската ситуация до 2040 година. 

"Оптимистичният вариант - ако сега сме 7.01 млн. души в България, през 2040 година ще сме 6.75 млн. Средният вариант е да станем 6.52 млн. Най-лошият вариант е да станем 5.86 млн. души", каза тя.

2034 година е критична, за да разберем дали мерките са ефективни, допълни професорът.

"Всички говорят за демографска криза, но никой няма представа как да я управлява. Защото е много сложна и защото това е политика на политиките. Всичко трябва да се синхронизира и да стане тренд. Днес ние обираме резултата отпреди 30 години. В този смисъл анализът е много важен". 

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още