Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какви са перспективите за демографската ситуация у нас до 2040 г.?

Институтът за изследване на населението и човека към БАН е разработил три сценария

гледано: 2241   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Две са основни причини за демографската криза у нас - смъртност и миграция, нищо общо няма раждаемостта. Българската жена ражда колкото европейката - средно 1.56 деца, а средното европейско ниво е 1.5. Това каза проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

"В съвременния свят, когато жената се реализира по различен начин от 19 век, това означава, че не може да се влияе на раждаемостта, защото това е личен избор", казва тя. 

"Факторът, на който може да се влияе, е смъртността - ние сме на първо място по смъртност в Европа", посочи ученият. 

По отношение на миграцията проф. д-р Антоанета Христова посочи, че се очаква към средата на годината да разполага с резултати как България трябва да структурира една политика за българите в чужбина.

Институтът за изследване на населението и човека към БАН е разработил три перспективи за демографската ситуация до 2040 година. 

"Оптимистичният вариант - ако сега сме 7.01 млн. души в България, през 2040 година ще сме 6.75 млн. Средният вариант е да станем 6.52 млн. Най-лошият вариант е да станем 5.86 млн. души", каза тя.

2034 година е критична, за да разберем дали мерките са ефективни, допълни професорът.

"Всички говорят за демографска криза, но никой няма представа как да я управлява. Защото е много сложна и защото това е политика на политиките. Всичко трябва да се синхронизира и да стане тренд. Днес ние обираме резултата отпреди 30 години. В този смисъл анализът е много важен". 

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

По статията работи: редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще помогне ли реално мярката 60/40?