IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са предимствата на дигиталната трансформация на бизнеса?

Автоматизацията на дейности може да се приложи в почти всички бизнеси, каза Красимир Кръстeв, основател на RPA Consulting

17:38 | 28.01.21 г.
Какви са предимствата на дигиталната трансформация на бизнеса?

Автоматизацията на част от дейностите в търговския, производствения, финансовия и застрахователния сегмент има за цел да предостави крайни решения за цялостна дигитална трансформация на бизнеса. По този начин се предоставя повече свободно време на служителите в тези компании, което може да се вложи в създаването на добавена стойност на бизнеса, вместо да се губи време в монотонни задачи. Това каза Красимир Кръстeв, основател на RPA Consulting, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Компанията е първата в България, фокусирана върху разработка на cross-platform RPA решения за крайни клиенти или т.нар. софтуерни роботи. Основана през 2016 г., досега компанията е разработила над 100 автоматизации за клиенти в България и чужбина, а в края на миналата година RPA Consulting привлече инвестиция от близо 1 млн. лева.

Кръстев коментира, че подобен капитал се привлича с добри решения, много работа, позитивни мнения на клиентите и с ясни планове за бъдещето.

„Искаме да направим технологията достъпна за малкия и среден бизнес, като също така искаме да се развиваме активно в Източна Европа и не на последно място да предлагаме решенията в полза на преодоляване на последствията от Covid кризата“, посочи Кръстев.

По думите му автоматизацията може да се приложи в почти всички бизнеси, защото всяка една фирма, следвайки естествения си растеж, натрупва т.нар. операции, които много често не водят до добавена стойност.

„Например оперативното счетоводство може да се извършва от софтуерни роботи, други подобни дейности са управлението на складови операции, както и управлението на поръчки и доставки. Важно уточнение е, че ние не говорим за намаляване на персонала, а напротив – за освобождаване на служителите, така че те да могат да имат повече време да правят това, в което са добри, вместо да извършват рутинни действия ежедневно“, пояснява Кръстев.

По думите му средата за бизнес в България е предизвикателна от една страна, но има и своите позитиви от друга. „България е изключително добро място за стартиране, защото дава сравнително евтини и бързи възможности на една нова компания да следва естествената си еволюция без това да й коства много финанси и време“, коментира още гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още