Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какви са предимствата на ERP системата?

В последно време тенденцията е повечето системи от този тип да се превръщат в платформи

Какви са предимствата на ERP системата?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ERP системата е животът на вашата фирма. Това заяви доц. д-р Наталия Футекова, управляващ партньор на erp.bg, в ефира на предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

"Предимствата на ERP системата са многобройни. На първо място можете много по-добре да организирате бизнеса си – оптимизират се клиентските поръчки и плащания, както и производството. По време на внедряването на ERP системата първоначално се увеличават разходите, но в дългосрочен аспект тя ги намалява".

"Предизвикателствата са свързани с това, че този тип системи са наистина огромни. Вие може да се изгубите в една такава система от гледна точка на нейната функционалност. Хората, които внедряват ERP системата в предприятието трябва да имат много опит в тази област“, каза гостът.

От думите на д-р Футекова стана ясно, че няма ERP система, която да не е в облака. В последно време тенденцията е повечето системи от този тип да се превръщат в платформи.

"Пандемията допълнително насърчи дигитализацията в много сектори, както в бизнеса, така и в образованието. Интересът от страна на българските компании към  ERP системите се е увеличил през последните месеци".

"ERP системите могат да се внедряват във всяка една компания, независимо от бранша. В системата влиза цялата информация на компанията и чрез нея могат да се управляват бизнес процесите. Имаме компании, които са с 2-3 работни места, и такива, които са с 1000. Проблемът, пред който се изправяме ние като доставчици, е как да сведем тези големи системи до това да бъдат достатъчно оптимизирани за малките предприятия", доц. д-р Наталия Футекова.

От думите на госта стана ясно, че образованието на програмисти не е достъчно.

"В момента са получава едно пренасищане на пазара на младши програмистите, които след това не могат да си намерят работа, тъй като някой трябва да ги научи. В програмирането се търсят висококвалифицирани кадри. Забелязва се и отлив при програмистите, докато при бизнес консултантите има все по-голямо търсене".

"Един успешен бизнес консултант трябва да има икономически познания и най-вече да знае какво представлява бизнес логиката. Това са хора, които са икономисти и имат някакви IT познания, но определено не са специалисти по програмиране", добави още доц. д-р Наталия Футекова.

Цялото предаване гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Красимир Катев: Бюджетът е добре обмислен и сравнително реалистичен