IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще бъдат автомобилите на бъдещето?

Инфраструктурата е един от належащите проблеми за автономното шофиране, твърди Динко Русев

22:00 | 31.08.21 г.
Какви ще бъдат автомобилите на бъдещето?

Автомобилът на бъдещето ще има две функции - да ни закара някъде безопасно и по максимално бърз начин. 90% от катастрофите в момента се случват заради неспазване на правилата за движение от шофьора. Затова новите технологии при автомобилите са фокусирани върху премахването му и преминаването към автономни превозни средства. Това сподели в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Динко Русев, инженеринг директор на "Бош Инженеринг Център София". 

Той добави, че тази еволюция ще намали катастрофите до такава рядкост, че всяка от тях вече да влиза в новините. Създаването на автомобила на бъдещето е като изграждане на човешко тяло - той трябва да започне да вижда, да чува, да усеща и да преценява разстоянието, ситуацията, пътя и времето, за което се движи, разказа още гостът.

По думите му инцидентите с автономни автомобили в САЩ се случват, тъй като все още има смесено присъствие на пътя на автономни автомобили и на такива, шофирани от хора.  Той посочва, че в много държави все още не е позволено да се използва пълен автопилот, а на шофьорската седалка на автономните автомобили трябва да има човек, който да може да поеме управлението във всеки един момент.

Инфраструктурата е един от належащите проблеми за автономното шофиране, който със сигурност ще се промени занапред. Добър пример е пътната маркировка, която е необходима на днешното поколение автономни автомобили и ще стане нещо задължително, смята гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още