Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какви ще са ефектите от въвеждане на глобален минимален данък?

Вероятно България ще трябва да се съобрази с новия налог, твърди Валентин Савов от Международната фискална асоциация

гледано: 1838   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Исканият от САЩ глобален минимален данък (ГМД) ще упражни косвен натиск върху страните, които не харесват идеята, и ще ги накара индиректно да го въведат. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адв. Валентин Савов от Международната фискална асоциация.

Той припомни, че на този етап САЩ искат споразумение със страните от Г-20, цитирайки изказване на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън. България не членува в организацията, но вероятно ще трябва да се съобрази с налога, когато бъде въведен, каза експертът.

„Все още не са ясни механизмите, по които ще бъде наложен този глобален минимален данък. Това, което публично беше оповестено, е, че когато мултинационално дружество в държава от Г-20 има доходи или активи в юрисдикция, която не прилага този данък, тогава тези доходи биха били обект на допълнително облагане в държавата, където компанията е местно лице. Може би разходите за плащания към държави, които не въвеждат ГМД, няма да бъдат признавани за данъчни цели“, обясни Савов. 

Още по темата

По този начин страните, които не са въвели ГМД, има опасност да загубят търговски партньори, както и инвестиции, и в определен етап от своето развитие да бъдат принудени да го въведат, добави гостът.

Савов не даде категорична прогноза дали след въвеждането на ГМД България ще загуби ореола си на страна, атрактивна за инвестиции от държавите в Г-20.

“За да бъде една дестинация привлекателна за чужди капитали, фактор е не само ниското данъчно облагане. Има много други фактори като правната сигурност, предвидимостта, от които зависи интересът към една държава“, каза експертът.

Той обаче призна, че въвеждането на ГМД ще намали шансовете на страната ни да привлича чужди компании. Савов счита още, че глобалният минимален данък е отговорът на САЩ срещу намеренията на ЕС да въведе дигитален данък, който ще засегне предимно IT гигантите. А те пък са предимно американски компании.

Савов допълни, че според някои анализи ГМД ще се яви като едно лекарство срещу увеличаването на корпоративния данък в САЩ.

Ако корпоративният данък в САЩ стане 28%, има опасения, че американските компании ще станат по-малко конкурентоспособни спрямо други мултинационални компании от Азия, ЕС и други региони, обобщи Савов.Той допълни, че ГМД ще позволи подобряване на тяхната конкурентоспосбност.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Драганов: България сгреши с подкрепата за зеления сертификат