Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какви възможности има пред пазарите в условията на пандемия?

IT компаниите са "хита на сезона" както в САЩ, така и в България, казва Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг"

гледано: 2330   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Видяхме, че въпреки кризата с коронавируса и политическата нестабилност, Първа инвестиционна банка успя да увеличи капитала си, "Телелинк" се листна успешно на борсата и продаде акции за над 7 млн. лева. Предстои това и да се случи и с "Алтерко". Пазарът продължава да предоставя добри възможности както за компаниите за набиране на капитал и експанзия, така и за инвеститорите за реализиране на доходност. В момента цените са много атрактивни.Това каза  в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг".

"IT компаниите са хита на сезона както в САЩ, така и в България. Значимо събитие е успешното листване на акции на "Телелинк". Тя се развива много успешно с добри резултати. От два дни има новина, че компанията ще раздадае 50 стотинки дивидент на своите акциинери", заяви Георгиев. 

Още по темата

По думите му "Алтерко" е друга изключително успешна компания с традиции. "Там предстои увеличение на капитала. Така компанията ще разгърне потенциала си", посочи Георгиев.

"Фармацевтичните компании се представят добре. При "Софарма" спадът на приходите е само 6%. Търговецът на лекарства в групата – "Софарма Трейдинг" се представя много добре. Цената на акциите имаше спад през март, но бързо се възстанови. Фармацевтичният сектор е сред добре представящите се на пазара", каза още гостът.

Той коментира, че най-тежко засегнати от пандемията са компаниите от индустрията и особено тази, която изнася – като

"Монбат" и всички компании от групата "Стара планина". "Всички тези дружества отбелязват двуцифрен спад на продажбите за първото полугодие на 2020 г. между 11 и 26% спрямо същия период през 2019 г.", уточни Георгиев.

"Има дружества, които се представиха добре през изминалите шест месеца. Ефектите, които предизвикаха ограничителните мерки, са временни и до голяма степен пазарите очакват, каквото и да се случи на здравния фронт в бъдеще, да няма ново въвеждане на ограничения и да не се повтарят тези резултати", каза той.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Л. Дацов: Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без значителни отклонения