Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какви законови промени очакват животновъдите срещу "виртуалните" овце?

Държавната политика спрямо сектора е безцелна от 20 години, посочи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

гледано: 2761   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Недобросъвестни стопани у нас поддържат “виртуални” бройки животни, като по този начин се възползват от общински пасища и субсидии. Практиката ощетява малките и средни фермери и стопанства. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес старт” Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Още по темата

Той настоява да има законови промени, които да сложат в ред животновъдството в България.

Караколев разказа за предложените мерки за преустановяване на нечестните практики в сектора, включително изсветляване на данните, които всеки животновъд е публикувал; наемането само на пасища в близост до съответната община; налагането на санкции за длъжностните лица, които не изпълняват закона.

“Размерът на субсидия за декар на пасище е от 30 до 50 лева за едно животно”, обясни Караколев.

По негови думи причините за намаляващия брой на отглежданите у нас овце са комплексни, а сред тях са демографският фактор и неправилната държавна политика.

“Държавната политика спрямо сектора е безцелна от 20 години... Получават се феодали по места, които задушават абсолютно всичко покрай тях”, коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Като един от най-големите проблеми за животновъдите в България Караколев изтъкна липсата на достъп до ликвиден ресурс за изпълняване на инвестиции и за модернизиране на стопанствата.

“70% от фермите у нас нямат никаква механизация. Достъпът им до финансов ресурс е ограничен. Ако нямаме политика, конкретно насочена и към този сектор и тя да е работеща, ние го обричаме на гибел”, предупреди той.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява в селскостопанската политика да се посочи какъв е националният ни интерес - какво да произвеждаме, къде да го произвеждаме, какво да продаваме, къде да го продаваме.

„Когато ние си поставим национални цели и приоритети, тогава ще можем да следим как се изпълняват те”, посочи още Караколев.

Как се разпределят европейските субсидии за пасищата? С какви проблеми се сблъскват овцевъдите? Защо намаляват земеделските стопанства в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
хахахаха, виртуални пари и жени може .... виртуални овце не може ! ай сиктир веее

Още от Bloomberg TV
Николай Нанков: Затварянето на фабриките за чипове отвори огромна дупка