IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво пречи на младите предприемачи в България?

Много стартъпи в България оцеляха по време на пандемия и успяха да се справят със сложната ситуация

22:05 | 18.05.21 г. 10
Какво пречи на младите предприемачи в България?

Липсата на капитал е най-голямата пречка за младите предприемачи в България. В това отношение страната ни е изостава в сравнение със страните от Централна и Западна Европа – ние сме с между 14 до 20 пъти по-малко капитал спрямо БВП, отколкото е останалата част вот Европа. Това заявиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Виктор Манев, съосновател и партньор в Impetus Capital и Даниел Лорер, управляващ партньор в BrightCap Ventures.

Даниел Лорер смята, че пандемията се оказва драматично събитие за предприемаческата общност.

"Много от стартиращите бизнеси спряха и изгубиха клиентската си база. Наложи се в рамките на седмици да преосмислят как трябва да действат. Пандемията предизвика промяна – най-добрите намериха още по-добър път как да се справят. Тя показа кои компании могат да се справят с проблемите и да се задържат на пазара“, обясни гостът.

Виктор Манев коментира, че ситуацията с COVID-19 научи компаниите да се опитат да намерят адекватни решения как да поддържат екипи, хора и персонал с ограничени ресурси. 

Много стартъпи в България оцеляха по време на пандемия и успяха да се справят със сложната ситуация.

„Един такъв пример е Fight TV – български стартъп, който се занимава със стрийминг на спортни събития. По време на пандемията техният бизнес изчезна – спортът спря и нямаше никакви събития, които те да отразят", каза Даниел Лорер.

"След няколко седмици екипът на компанията успя да идентифицира какво може да се направи, като постепенно цялата спортна индустрия се преориентира в това да показва на живо любителски спортни събития", обясни гостът.

Друга тема от разговора беше свързана с най-честите грешки при стартъпите.

„Преди 10 г. предприемачестката среда у нас тепърва беше започнала да се развива. Тогава грешките бяха твърде скромни. В наши дни предприемачите искат да излязат на големия пазар, но понякога представите им са нереалистични“, смята Даниел Лорер.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Тази година „Предприемачи на бъдещето“ на Investor.bg ще се проведе в нов формат, който ще позволи на млади бизнес таланти със стартиращ бизнес да зададат въпросите си на най-големите имена в предприемаческата екосистема у нас. Всеки млад предприемач, който иска да спечели тази възможност, трябва до 24 май да регистрира за участие компанията си тук.Самата конференция ще се проведе на 10 юни и ще се излъчва на живо на Investor Media PRO и на investor.bg/live.

Генерален партньор на събитието е УниКредит Булбанк, основен партньор – Алтерко, с подкрепата на Дентална клиника Петър Дучев и Индустриален Холдинг България.

Bloomberg TV Bulgaria е медиен партньор на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Май не си чувала, че освен ай ти има и други науки?! Менторите в България ги познавам, не гледат да те развиват и помагат, а да ти покажат колко си т.ъп. Или да ти откраднат идеята, ако става.А за слабите идеи - да, почти всички са такива, имитации. Тва било новия фейсбук, онова новия спотифай и тн. Нищо оригинално.Световни математически таланти излизат и от България, като бройка много по-ниска от Индия или Китай и какво? Математик не значи предприемач или визионер, а в огромната част от случаите - добър изпълнител и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Mechkata
преди 2 години
По същата причина по която тук българина си изхвърля фасовете по улиците, кара с превишена скорост и отказва работа, защото "заплатата била под достойнството му", а в чужбина спазва всички правила. Там е г-н Никой, а у дома е големия Бай ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Mechkata
преди 2 години
Кой *** ще разчита единствено на БГ пазара..не ставайте смешни. И ментори с уникални качества си имаме.За слабите идеи не съм убедена, въпрос на осведоменост и допир с широка гама от сфери.Кво му е лошото на АЙ ТИто както му викате, при положение, че световни таланти по информатика излизат именно от математическите гимназии в БГ? А и светът се е засилил към дигитализация на всичко и въвеждане на IOT...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Доста неща могат да се добавят като олигополен например . Като цяло пазара е изключително токсичен за малки производители , а от там и всичките последствия за икономиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
бих добавил и беден , изключително ценово насочен ... :))) ... щото и хонконг е малък и консервативен , но пък изключително платежоспособен , макао също е малък , швейцария също е малък пазар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 2 години
точка 4. е на първо място , останалите са следствие на нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
NZero
преди 2 години
Какво им/ни пречи ли? Задавате ли си въпроса защо едни и същи българи, които господинът по-долу нарича лапачи и нищоправници, тук в България не се справят, а като идат в Щатите се справят и то доста прилично? Един министър обичаше да си прави шегички ...Но не е само това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
1. Слаби идеи, в повечето случаи копиране на нещо съществуващо.2. Кофти "ангели", закостенели и гледащи да изкарат по нещичко, ама без много риск.3. Кофти инвеститори, искащи 51%.4. Малък и консервативен вътрешен пазар.5. Липса на истински ментори.6. Инвестиционни фондове, които освен нещо в Ай Ти, от друго си нямат и понятие. Ако е нещо различно от ай ти, дори не обръщат внимание.Това стига ли като причини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Пречи им че са свикнали само да лапат от евро-фондове и местни програми за стимулиране - а в замяна не са произвели НИЩО.Фондчетата са винаги на минус, затова притичват редовно до ББР да раздаде поредните пари, я от хазната директно, я от евро-финансиране, най-обикновено източване, наливане в каца без дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още