IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва на Българската независима енергийна борса?

Пазарът на двустранни договори е в затишие, твърди Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов"

10:15 | 05.03.20 г.
Какво се случва на  Българската независима енергийна борса?

На Българската независима енергийна борса през последната седмица наблюдаваме сравнително ниски ценови нива. Равнището като цяло е 70-80 лв. за базова енергия и 80-88 лв. за пикова енергия, те съответстват на тези на регионалните пазари. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов". 

"Търгуваните обеми са някъде от 35-37 хил. мегаватчаса, които са сравнително по-високи от тези през миналата година, т.е. пазарът се развива", уточни гостът.

Кискинов посочи, че пазарът на двустранни договори е в затишие. "Във всички търгове след 14 февруари цените са някъде около 90-96 лв. за сравнително краткосрочни продукти. Считам, че пазарните цени дългосрочно са някъде около 100-110 лв. на мегаватчас", добави той.

"Намаляването с 40% на цената на природния газ за България от Русия не знаем дали ще бъдат проявено във всеки месец или ден на доставка. В определени периоди може да варира, 20% - 25%. Не знаем каква е цената, на която купуваме природен газ от "Газпром" и не знаем елементите от формулата", каза още Кискинов.

Той допълни, че "Булгаргаз" може да запази клиентите си, насочили се към алтернативни доставчици. "Тепърва ще видим компонентата за природния газ как ще се отрази на цялата сметка на потребителите", подчерта Кискинов.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още