IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво седи в основата на новата световна икономика?

Криптовалутите решават един проблем, но създават друг, твърди журналистът Димитър Събев

15:39 | 28.05.21 г. 4
Какво седи в основата на новата световна икономика?

Климатичните промени, страхът от печатането на фиатни пари, сигурността на криптовалутите и по-независимото от материални неща ново поколение ще са в основата на новата световна икономика. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Димитър Събев по повод книгата „Новата световна икономика. Наръчник за начинаещи“ от Ранди Чарлс Епинг.

В нея се подчертава един огромен проблем, а именно копаенето на криптовалути. То е свързано с огромен разход на електрическа енергия. Всъщност, криптовалутите решават един проблем, но създават друг, добави гостът. 

„Друг голям проблем, засегнат в книгата, е сигурността на криптовалутите и възможността с тях да се купуват продукти на черната икономика. Авторът смята, че бъдещето наистина е в криптовалутите, но трябва да се потърсят други решения“, каза още Събев. 

Сред темите в книгата е страхът от огромно печатане на фиатни пари и дали криптовалутите не са наистина по-добрият начин хората да се справят с монопола на централните банки.

„Елинг всъщност ни провокира да се замислим над това какво означават парите. Защото те не са злато – от 1973 г. няма абсолютно никакво покритие на паричните единици в света, освен при някои икономически механизми“, посочи Събев.

Гостът подчерта, че книгата също така е добро въведение и хубава база в икономическото познание.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
В разбиранията за икономика на подобни субекти всъщност стои геврег с дупка. Каквото и да ви приказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
човека е написал безсмислена книга като тоя другия отдолу и сега с клишета се опитва да е продава... нищо лошо! Лошо само за шараните които се вържат да ги купят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Журналист коментира крипто и икономика. Ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 2 години
Светът е неправилен метод за въвеждане на левове.Политиците, банкерите и другите сме жертви на пагубна парична политика. Грешното държавно поведение създава условия при по-голям икономически растеж да възникват повече щети.С реалното съгласие на политици (за да подсигури пари за плащане на щети от съдбовната грешка) централната банка намали основната лихва. Подходът отлага начало на катастрофална криза, за сметка на бъдещи завишени щети.Ако не е злокобната парична процедура, държавите нямаше да имат сегашни дългове.Сега обществеността е мълчалива за държавната слабост и същата се запазва. Защо съвременната цивилизация е със съдбовна парична грешка?За създадени условия за устойчиво развитие на държавата е необходим подобрен метод за въвеждане на левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още