Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какво трябва да се подобри в отношенията между ЕС и Китай?

Инвеститорите не са равнопоставени, посочи Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата

гледано: 3598   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Липсата на реципрочност е основният проблем във взаимоотношенията между Европейския съюз и Китай
. Това коментира по повод срещата между двете страни Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”. 

Динев информира, че ако китайска компания или индивидуални инвеститори решат да си купят акции в Deutsche Bank, Deutsche Telekom или която и да е друга компания в Европа, в момента те нямат никакви рестрикции и могат да го направят.

“Докато не е така, когато европейска компания отиде в Китай. Тя почти няма възможност да инвестира в големите компании в страната”, поясни той. 

Още по темата

Като друг проблем Динев посочи, че не всички сектори са разрешени за инвестиции

“Например в България има туроператори, които са регистрирани от китайски граждани. Също така някои от най-големите туроператори в Европа са притежание на китайски компании", информира председателят на Българо-китайската търговско-промишлена палата.

По думите му в Китай има само четири регистрирани туристически оператора с чуждестранно участие, които всъщност въобще не са представителна извадка. 

Според него правилният начин за разрешаване на споровете е договарянето, а не силовият вариант, който прилагат САЩ. 

“Обикновено силовият вариант предизвиква реципрочна ответна мярка, която също е силова. Така в крайна сметка търговската война не поставя в добра позиция нито една от двете страни. Смятам, че този вариант, който прилага ЕС, е правилният. Въпросът е дали не трябва да се ускорят и да се зачестят тези срещи и съответно да се настоява във всяка една от посоките, в които работи ЕС, да се работи повече, за да има в крайна сметка резултати”, заяви Динев.

Той смята, че ако се направи така, че бизнесът от двете страни да работи реципрочно, политиките сами би трябвало да дойдат на своето място. „Позициите на едната или другата страна са идеологически и не могат да бъдат напаснати на 100%”, каза още той. 

Като други проблеми във взаимоотношенията между ЕС и Китай Динев посочи кражбата на интелектуална собственост, разликите в начините за разплащане и признаването на биосертификатите за земеделските продукти

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Защо Сейшелите отвориха границите си за чуждестранни туристи?