IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: За Скрипал и Гебрев България трябва да излезе с категорично становище

Международните събития водят до преразпределяне на влиянието в ЕС, коментира бившият вицепремиер

09:58 | 14.02.19 г. 1
Калфин: За Скрипал и Гебрев България трябва да излезе с категорично становище

Ако има целенасочени действия на руското разузнаване на българска територия, се предполага, че българското контразузнаване ще ги улови. Двата случая - с отравянията на Скрипал и Гебрев, са свързани и България трябва да излезе с категорично становище по темата. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси и бивш вицепремиер. 

За превода на милиони от Венецуела към доверителна сметка в България Калфин заяви: "Говори се за десетки, стотици милиони. Интересни са ми две неща – защо нашият банков надзор не е засякъл това. И второ, защо информацията излезе с толкова шум. Очаквам резултат от работата на службите", коментира той в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Международните събития водят до преразпределяне на влиянието и на отношенията в ЕС. Американският държавен секретар отиде в Унгария. Унгарците обещаха да закупят военни съоръжения от САЩ, но казаха, че ще останат верни и на сътрудничеството си с Русия. Полша ще поеме ангажименти към САЩ...Полша има традиционни причини за антируско или най-малкото, внимателно към Русия отношение".

Темата за това дали е използвано химическо оръжие срещу бизнесмена Емилиян Гебрев коментираха пред Bulgaria ON AIR бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев и експертът по сигурността полк. Николай Марков.

"Влязохме ли в международните новини или ни вкараха? Нашите служби не работят. Двете новини с Гебрев и прането на пари от Венецуела идват отвън. Дали не изхранваме излишни служители? В момента всичко, което се случва, е резултат на геополитическо преподреждане", коментира Тихомир Стойчев.

"От геополитическите размествания се възползват корпортативни, индивидуални играчи и държави", каза още експертът. Ако някой искаше да отстрани физически Емилиян Гебрев, щеше да го направи, убеден е той.

Полк. Николай Марков посочи в "България сутрин", че няма твърдения от страна на Великобритания, а само изказване на хипотеза. По думите му обаче хипотезата е изключително опасна за българската национална сигуност.

"Ако предположим, че е имало военна химическа интервенция и тя е причинена от държава, това означава, че имаме военно посегателство на Русия срещу България. Ако някои хора опитват да докажат това нещо, ние сме на прага на много сериозни последствия", обясни полк. Марков.

"Спомнете си в България колко хора, които се занимават с бизнес и са влиятелни, загинаха при неизяснени обстоятелства. Много отдавна специалните служби работят чрез ситуации, които се създават, уж че са естествени", отбеляза той.

Полк. Марков също така подчерта, че към момента на натравянето Гебрев не е имал отношение към предприятието "Дунарит".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Експертните експерти , експертно говорят. Ама те не са виновните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още