Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Камен Колев: Възможен е над 5% ръст на българската икономика през 2017 г.

Ако през 2017 г. успеем да усвоим обичайните 20-25% от евросредствата, това означава, че само от еврофондове приносът към БВП може да бъде над 2,5% до 3%

Камен Колев: Възможен е над 5% ръст на българската икономика през 2017 г.

Камен Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако няма непредвидени шокове, растежът на българската икономика ще бъде по-висок през 2017 г. спрямо 2016 г. Само усвоявайки евросредствата, можем да достигнем между 2,5% и 3% ръст, но за да се постигне това, трябва да имаме действащ парламент и действащи държавни органи. ​Това каза Камен Колев, заместник-председател на Българска стопанска камара (БСК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако през 2017 г. успеем да усвоим обичайните 20-25% от евросредствата за България, това означава, че само от еврофондове приносът към БВП може да бъде над 2,5% до 3% и ако добавим собствените сили на икономиката, това означава, че можем да стигнем и над 5% ръст на БВП".

„В данните за българската икономика прави впечатление рекордният ръст на промишленото производство през миналата година - близо 7%, като особено показателен е ръстът в преработващата промишленост - близо 10%, каза Колев.  "Тези данни показват, че това, което трябва да очакваме през първото тримесечие на 2017 г., би следвало да е оптимистично от гледна точка на промишленост", допълни той.

По думите му това е резултат от действията на компаниите по браншове, а влияние има и конюнктурата на международните пазари. "Износът расте, особено четвъртото тримесечие и то с добър процент - близо 10%“, добави зам.-председателят на БСК.

"Бизнесът се нуждае от устойчивост и предвидимост на минималното възнаграждение", каза още той.

Целия разговор вижте във видеото:

гледано: 3059   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Радина Колева

Коментари (4)

1
 
4
 
4
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Разбира се че може ... всичко зависи от колко ще краде правителстово. Ако останем без парламент за дълго даже може и повече от 5%
2
 
7
 
3
преди 9 месеца
Колкото до минималното заплащане от 10 години сме с най-ниско заплащане в ЕС. Това ако не постоянство и предвидимост, какво друго може да е?
0
 
10
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Възможно е, но все по-трудно. Намаляването на населението е към 1 процент годишно плюс застаряване плюс влошаване на заетостта плюс постъпване отдолу на много малки набори при това с доста лошо образование, малцинствени проблеми и т.н. Отделно корупцията. Всичко това трябва да се компенсира с други фактори и ще е все по-трудно. Иначе съм съгласен 5 процента ръст трябва да е основна цел за икономиката. Нали уж ще настигаме ЕС по БВП. КАк и кога? За 10 години от 41 сме скочили на 45 процента от средния БВП на ЕС. Цели 10 години и само 4 процента настигане.
7
 
8
 
1
преди 9 месеца
Толкова много прецизност при представяне на последици без зачитане, че неправилното управление на паричната система е водещия причинител на актуалните злини.

Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига