Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кандидат-президент: На изборите Македония трябва да защити постигнатото

ЕС трябва да има активна политика към страните от Западните Балкани, за да не се получи вакуум, твърди професорът по право Блерим Река

Кандидат-президент: На изборите Македония трябва да защити постигнатото

Ако на европейските избори в новия парламент доминация получат крайните и екстремните политически сили в ЕС, ще се влоши процесът на разширяване на ЕС и ще се навлезе в застой. Това мнение изказа Блерим Река, професор по право в Университета за Югоизточна Европа в Тетово, Република Северна Македония, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

„ЕС трябва да има активна политика към страните от Западните Балкани, защото ако те не влязат по-бързо в ЕС, се плаша, че може да се получи вакуум и да се върнат някои неевропейски играчи. ЕС трябва да е по-гъвкав, за да може да стартира процеса на евроинтеграция“, поясни още гостът.

По думите му идва времето да се департизира и деполитизира общественият живот в Република Северна Македония.

„Преди две години Република Македония беше една пленена държава, която беше частна собственост, управлявана от един човек, а не от закона“, посочи Блерим Река.

„С парламентарните избори от 2016 г. очаквахме, че това положение ще се промени в една по дълбока политическа реформа, в която ще има истинско управление на закона. Виждаме обаче, че две години след промените, които се случиха, все още имаме политизирана съдебна система, нереформирана държавна администрация и Върховен съд, който тълкува законите. Трябва още да се работи за реализирането на реформите, за да може Република Северна Македония да бъде истинска република, в която да има върховенство на закона", допълни той.

„Ако след тези избори страната има президент, който е политически ориентиран или е от управляващото парламентарно мнозинство, то тогава ние ще имаме влияние на една гарнитура върху всички институции в страната, каквито са правителството, парламентът и президентът. Вследствие на което се страхувам, че отново може да приватизирана страната, срещу което се борихме преди две години".

Какво каза още гостът  за отношенията между България и Македония вижте във видео материала!

гледано: 2530   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Анализатор: Между Иран и САЩ няма да се стигне до война