IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандиларов: България може да спечели от търговското споразумение на ЕС с Япония

Най-облагодетелстван може да се окаже селскостопанският сектор, заяви политологът

09:49 | 24.07.18 г.
Кандиларов: България може да спечели от търговското споразумение на ЕС с Япония

България може да извлече ползи от търговското споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Япония, поне от гледна точка на селскостопанското си производство. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria политологът доц. Евгений Кандиларов.

Поради редица неблагоприятни условия до момента българските производства нямаха възможност да владеят такива пазари. Когато говорим за отношенията между България и Япония, хубавото е, че японската представа за страната е изключително позитивна, отчете той. 

Според него най-голямото постижение на споразумението е възможността да бъде разширен пазарът на селскостопанския сектор от ЕС към Япония.

Япония следва консервативна и протекционистична позиция по отношнение на собствения си пазар. Това е крачка напред както за ЕС, така и за самата Япония, каза Кандиларов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него резултатите от споразумението ще са изцяло положителни, а то е многопластово, сложно и обширно.

Въпреки че ЕС и Япония са се договорили за отмяна на митата на някои стоки, а частични ограничения остават за немалко продукти, експертът очаква сериозен ръст в двустранната търговия.

Евгений Кандиларов каза още, че търговските отношения между ЕС и Япония безспорно са катализирани от политиката на американския президент Доналд Тръмп, но те трябва да се разглеждат и в светлината на отношенията между ЕС и Китай, както и Китай и Япония.

„Стана ясно, че между ЕС и Китай има известни противоречия. Споразумението между ЕС и Япония идва в момент, в който тя е в конкурентна позиция с Китай и това ѝ дава една голяма преднина пред този ѝ конкурент“, заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още