IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карина Ангелиева: България има силен потенциал в привличането на големи инвеститори

REACT-EU беше бърза инжекция за подпомагане на бизнеса да се справи с COVID-19, твърди заместник-министърът на иновациите и растежа

11:57 | 03.05.22 г.
Карина Ангелиева: България има силен потенциал в привличането на големи инвеститори

България има силен потенциал по отношение на стартъп предприятия, както и в привличането на големи инвеститори, които да развиват продукти с добавена стойност. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Карина Ангелиева, заместник-министър на иновациите и растежа.

Tя потвърди, че в средата на юли ще бъде направена първата копка на бъдещия завод за електромобили на Next eGO в Ловеч.

Припомняме, че се очакваше първата копка на обекта да бъде направена още през март 2022 г., а след това се отложи за средата на април. Преди дни арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България" и ръководител на e.GO Mobile България коментира пред Investor.bg, че проектът на бъдещия завод влиза в своята последна фаза, като се очаква церемонията по първата копка да се проведе в средата на юли, една година след като беше обявена инвестицията в размер на 140 млн. евро. 

По отношение на инструмента REACT-EU заместник-министърът подчерта, че той е бил „бърза инжекция за подпомагане на бизнеса да се справи с COVID-19".

"Много се гордеем с мярката, защото повече от 4400 фирми с оборот от 500 хил. лева задържаха персонал. Отделно над 27 хил. малки и микропредприятия също бяха подпомогнати", обясни Ангелиева.

„Последният транш на REACT-EU, който е в размер на 136 млн. лева, договорихме да са основно и само свързани с възстановяване от последиците от кризата. Това означава да помогнем на преработващите предприятия да си намалят сметките за ток, но не текущо, за днешния ден, а с перспектива за следващите няколко години, тоест да инвестират в енергоспестяващи материали, техника и оборудване. Това ще им помогне да запазят бизнеса си и да го разширят“, обясни още заместник-министърът.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още