IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казанджиев: Липсват реални мерки за диверсификация на газовите доставки

Към момента няма никакви ползи от предприетите стъпки, смята експертът

09:44 | 27.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към настоящия момент България не е предприела абсолютно никакви реални действащи мерки за диверсификация на доставките на природен газ. Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Ниската цена на енергийните ресурси бяха глътка въздух за българската икономика. За съжаление този период отмина. Започва леко покачване на приподния газ, а цената на петрола вече се повиши, но не мисля, че ще преминат референтната цена от 55 долара, каза той.

"През последните години беше изпусната възможността за диверсификация на доставките на енергия. Газовата връзка с Гърция остана на предстояща за изграждане и едва ли ще се реализира поради факта, че е структурирана по изключително неблагоприятен начин за реализация", каза експертът.

Газовата връзка с Румъния не можем да я ползваме - поради чисто технически причини газ от Румъния не може да дойде, обясни Казанджиев.

"Към настоящия момент няма никакви ползи от стъпките за диверсификация, независимо от всичко, което се приказва", категоричен бе събеседникът.

Той обясни, че реверсът, който бе постигнат при Комотини, при турската връзка, е само за аварийни ситуации и не са подходящи за доставка на търговски количества.

Очаква се подем на индустрията в САЩ, включително и в енергийния сектор, след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, прогнозира експертът. 

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още